Felkészültek a rendőrök a Gyurcsány-rezidencia őrzésére

Vágólapra másolva!
A Köztársasági Őrezred parancsnoka a belpolitikai helyzetre hivatkozva vasárnap elrendelte a miniszterelnöki rezidencia környékénének és az Országházhoz tartozó terület egy részének lezárását - olvasható a BRFK honlapján. A gyakorlatban ez csak készültséget jelent, a valóságban egyetlen rendőr sincs a Gyurcsány-ház környékén - közölte az [origo]-val az őrezred szóvivője.
Vágólapra másolva!

Lezárja a rendőrség Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki rezidenciájának környékét és az Országházhoz tartozó terület egy részét is - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján. Mindkét lezárást Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka rendelte el vasárnap. A fővárosi, Szemlőhegyi úti rezidenciára vonatkozó intézkedést Dobozi vasárnap hajnali hat órától a "szükséges ideig", de legkésőbb április 5. éjfélig rendelte el. Dobozi a kialakult belpolitikai helyzettel indokolta a rendelkezést.

"Ez a gyakorlatban csak készültséget jelent. Jelen pillanatban egyetlen rendőr, egyetlen kordon sincs a kormányfő házának környékén" - értelmezte az [origo]-nak a kicsit félreérthető közleményt Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. Szerinte csak akkor zárják le ténylegesen a területet - kordonnal, vagy élő erővel - ha arra szükség lesz.

A közlemény indoklása szerint "nem zárható ki", hogy a védett rezidencia környezetében esetleg "olyan magatartások" alakulnak ki engedélyezett vagy spontán demonstrációk során, amelyek "jelentős kockázati tényezőt" jelentenének az épület és így a védett személy - Gyurcsány - biztonságára. A rendőrségi főtanácsos szerint a miniszterelnök veszélyeztetettségét bizonyítják a neki és családtagjainak folyamatosan küldött fenyegetések.

Az Országház környékének lezárása vonatkozó rendelet rövidebb időre szól: szombat éjféltől a "szükséges ideig", de legkésőbb kedd éjfélig. Az indoklás szerint spontán megmozdulásokra lehet számítani a Kossuth téren, és nem zárható ki, hogy egyesek rendzavarásra készülnek. Az Országgyűlés zavartalan működésére hivatkozva rendelte el Dobozi egy biztonsági zóna kijelölését, elkülönítve azt a gyülekezési jog gyakorlására használható területtől a Kossuth téren.

Fémkordont raknak ki északon a járda és a lánckordon vonalában, a köztársasági lobogó talapzata és az 1956-os emlékhely vonalában a virágládák előtt a villamospálya felőli oldalon, a lánckordon mentén tovább a járda vonalában a Duna-parti kovácsoltvas kerítésig, valamint a folyó melletti oldalon az ideiglenes felállított kerítés mellett.

Dobozi felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjét, hogy a rendelet további "indokolt mértékű" ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki.