Megorrolt Gyurcsányra a legfőbb ügyész

Vágólapra másolva!
Sértőnek és méltánytalannak tartja Kovács Tamás legfőbb ügyész, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP kongresszusán politikai részrehajlással vádolta meg az ügyészséget és a bíróságokat.  Országos Igazságszolgáltatási Tanács már korábban közölte: nem tudja értelmezni Gyurcsány szavait, így kommentálni sem kívánja azokat.
Vágólapra másolva!

Kovács Tamás legfőbb ügyész visszautasítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az MSZP szombati kongresszusán az ügyészekre tett sértő kijelentéseit - közölte vasárnap az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség. A Kovács az ügyészi hivatásrendre sértőnek, méltánytalannak tekinti, és visszautasítja azokat - olvasható a közleményben.

Gyurcsány az MSZP kongresszusán azt mondta, az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. A kormányfő úgy fogalmazott: "Úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket."

A legfőbb ügyész közleményében azt írta, hogy az ügyészség minden ügyben politikai befolyástól mentesen jár el, és egész tevékenységével a jogállam értékrendjének megerősítésére törekszik. Kovács egyetért az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) korábban közzétett nyilatkozatával. Ujkéry Csaba, az OIT szóvivője szombaton azt közölte, a testület "a leköszönő miniszterelnöknek, az MSZP kongresszusán a bíróságokra tett sértő kijelentéseit nem tudja értelmezni. (Azokat) Visszautasítja és kommentálni nem kívánja".

Gyurcsány vasárnap este, az MTV A szólás szabadsága című műsorában azt mondta, nem az a meglepő, hogy felvetette ezt a kérdést, hanem hogy ezt ilyen sokáig csendben tűrték. A kormányfő szerint "ezernyi jele van", hogy az ügyészség egy részére és a bíróságok egyes döntéseire az a gyanú vetül, hogy "az egyik irányba húznak". Gyurcsány azt mondta, ha túljutnak az új kormány megalakításán, az MSZP "nagyon határozottan, egyértelműen" fel fog lépni ez ellen.