Nincs összefüggés a két tatárszentgyörgyi tűzeset közt

Vágólapra másolva!
Kizárható az idegenkezűség a szombati tatárszentgyörgyi tűzesetnél. Egy családi ház gyulladt ki alig 50 méterre attól a helytől, ahol hétfőre virradóra felgyújtottak egy házat, és az ott lakó család két tagját lelőtték. A mostani tűznél személyi sérülés nem történt, a ház üres volt. Korábban egy roma szervezet helyszínen tartózkodó vezetője azt állította, hogy Molotov-koktélos támadás történt, azonban nem találtak erre utaló nyomot.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel kizárható az idegenkezűség a szombati tatárszentgyörgyi tűzesetnél - közölte a Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató, Zoltán Ferenc a helyszínen vasárnapra virradóra tartott sajtótájékoztatón. Az eddigi vizsgálatok alapján ugyanis egyértelműen azonosítható a tűzfészek, a lángok a családi ház konyhájában csaptak fel, ahol egy elektromos fűtőberendezés is működött. A tűzvizsgálók égést gyorsító anyagot nem találtak - tette hozzá. A tűz keletkezésének pontos okát jelenleg is vizsgálják.

Mindezek alapján tagadta egy újabb Molotov-koktélos támadás lehetőségét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, Papp Péter, aki kijelentette: az eddigi tények ismeretében nem is nyomoznak szándékos gyújtogatók után. A ház a kora esti órákban gyulladt ki alig 50-60 méterre attól a háztól, ahol hétfőre virradóra egy család két tagját megölték. A dabasi tűzoltóknak sikerült hamar eloltaniuk a tüzet, a ház így nem égett ki teljesen. Személyi sérülés nem történt, a házban senki nem tartózkodott.

Korábban a helyszínen tartózkodó Raffael Gyula, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Pest megyei elnöke azt állította, hogy a házra Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek, majd egy szürke terepjáróval elmenekültek. A támadást szerinte a virrasztásra érkező rokonok észlelték, látták, ahogy kigyulladt a ház, majd két ember az erdő irányába menekült.

Órákig tartott, míg a rendőrök és a tűzoltók átvizsgálták az épületet, a Pannon Kutyás Szolgálat tűzfészek-kutató kutyáival keresték a lehetséges gyújtogatás nyomait, így szénhidrogén-származékokat, de nem találtak ilyen nyomokat. A házat 100 méteres körzetben kordonnal lezárták. Ellenőrizték a települést elhagyó gépjárműveket, és a térségben nagy erőkkel járőröztek.

Továbbra is megerősített rendőri jelenlétet tartunk fenn a településen, amire a környéken uralkodó közhangulat miatt is érzékelhetően szükség van - mondta Papp arra utalva, hogy az éjszaka folyamán a szomszédos települések romatelepein több hasonló tűzesetről érkezett bejelentés is vaklármának bizonyult. Megjegyezte, a kigyulladt tatárszentgyörgyi épületben lakó család is találkozott a környéken cirkáló rendőrjárőrrel, amikor szombat este néhány perccel 18 óra után Budapestre indultak. A tűz röviddel távozásuk után keletkezett.

Raffael Gyula szerint a házban azért nem nem tartózkodott senki, mert a hétfői kettős gyilkosságot követően a család félt, így a két felnőtt és a három gyermek ideiglenesen rokonokhoz költözött Budapestre. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Pest megyei Tatárszentgyörgyön ismeretlenek felgyújtottak egy házat, a benne lakó öttagú családból pedig a 27 éves apát és 4 éves kisfiát lelőtték. A rendőrség pénteken jelentette be, hogy összefüggést mutatnak az elmúlt hónapok romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadásai.