Meghalt Aszódi Pál fideszes képviselő

Vágólapra másolva!
Meghalt Aszódi Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője. A 80 évesen elhunyt politikust 1956-ban a forradalomban való részvétele miatt börtönbe zárták, és csak 1964 után dolgozhatott szakmájában, jogászként. Aszódi 2006 óta volt a Fidesz parlamenti képviselője, a párt és az Országgyűlés saját halottjának tekinti.
Vágólapra másolva!

Életének 80. évében meghalt Aszódi Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője - közölte a párt. "Távozása pótolhatatlan veszteséget jelent a jobboldali konzervatív értékeket képviselő politikai szövetségnek" - áll a Fidesz közleményében.

Aszódi Pál 1929 decemberében született Hévízgyörkön, az ELTE-n szerzett jogi diplomát. A forradalomban való részvétele miatt 1956. november 4-én letartóztatták, 1956. december 23-án helyezték szabadlábra, addig részben az ungvári börtönben raboskodott. A börtönben megtagadta a tiszti nyilatkozat aláírását, szabadulása után nem dolgozhatott jogászként.

Aszódit 1964-ben rehabilitálták, ezután lehetett csak tagja a pécsi ügyvédi kamarának. A rendszerváltás után az üldözöttek politikai szervezetében dolgozott érdekvédőként, megkapta az '56-os Emlékérmet és több állami és kormánykitüntetést. Aszódi Pál alapítója és elnöke volt a Nyugdíjasok Országos Tanácsának, és szerepet vállalt az Idősügyi Tanácsban is. 2006-ban választották országgyűlési képviselővé, a Baranya megye területi listán szerzett mandátumot.

A Fidesz, az Országgyűlés és az ellenzéki párt parlamenti frakciója saját halottjának tekinti az elhunyt képviselőt - olvasható a Fidesz közleményében, melyet Orbán Viktor pártelnök és Navracsics Tibor frakcióvezető jegyez.