Sztrájkkal fenyegetőznek a BKV-szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Sztrájkot hirdetett 11 BKV-szakszervezet, mert a közlekedési cég vezetése nem fogadja el 7,5-8 százalékos béremelésre vonatkozó követelésüket. A sztrájk időpontját nem közölték, mert az szerintük a további tárgyalásoktól függ. A BKV 3 százalékos emelést kínál.
Vágólapra másolva!

Mivel a csütörtöki bértárgyaláson sem sikerült megállapodni a béremelésről, 11 BKV-szakszervezet sztrájkot hirdetett. A 11 szakszervezet képviselőiből sztrákbizottság alakul - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője. A sztrájk időpontját csak akkor nevezik meg, ha "a további tárgyalások sem megfelelő ütemben zajlanak" - mondta. A következő tárgyalást hétfőn tartják.

A kötöttpályás szakszervezetek az eddigi 8 százalékos béremelési követelésüket 7,5 százalékra mérsékelték a megegyezés reményében, de a cég vezetése továbbra is háromszázalékos bérfejlesztést ajánl - mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. A buszos szakszervezetek továbbra is ragaszkodnak a 8 százalékos emeléshez.

A BKV közleménye szerint a társaság már így is csaknem harminc százalékkal emelte meg saját béremelési ajánlatát - 2,3-ról 3 százalékra. A BKV szerinta szakszervezetek követelése irreális, a gazdasági visszaesés közepette nem tudnak 3 százaléknál magasabb béremelést ajánlani. "A munkavállalóknak a követeléseik meghatározásakor figyelembe kellene venniük azt a tényt, hogy a Társaság Tulajdonosánál, a Fővárosi Önkormányzatnál a kialakult hazai és nemzetközi gazdasági helyzet miatt idén elmarad a bérfejlesztés" - olvasható a közleményben.