Egyre több gyógyszert vesznek a magyarok

Vágólapra másolva!
A 2006-ban bevezetett reformok hatására néhány évig csökkent a gyógyszerfogyasztás, tavaly viszont már több gyógyszert vásároltak az emberek, mint 2007-ben - írja a Népszabadság. Egy magyar átlagban tavaly 52 ezer forintot költött orvoságra. 
Vágólapra másolva!

A három éve végrehajtott reformintézkedések hatására a múlt évig folyamatosan csökkent a kiváltott gyógyszerek aránya. Tavaly viszont már csaknem tízezer dobozzal több készítményt vettek a betegek, mint 2007-ben - írja a Népszabadság a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. gyógyszerpiaci elemzésére hivatkozva. Egy átlag magyar állampolgár összesen 52 ezer forintot költött orvosságokra, és ebből átlagban 31,7 doboz orvosságot vett.

A patikákban több fogyott a recept nélküli szerekből, mint a vényköteles termékekből. Az előbbiek forgalmának harmada láz- és fájdalomcsillapító, illetve megfázás elleni szer volt. Népszerűek az emésztésre, a gyomorpanaszokra ható készítmények is. A családok 13,8 százalékkal költöttek többet a reklámokból ismert, szabadon megvásárolható orvosságokra, mint egy évvel korábban - derül ki a felmérésből.

A vényköteles szerek piacán is megfordult a trend, ami a 2006-ban életbe lépett gyógyszertörvény nyomán bontakozott ki. Akkor több mint négy százalékkal szűkült a piac. Több dobozzal váltottak ki a betegek a szív- és érrendszerre ható szerekből, a daganatos betegségekkel kapcsolatos terápiákból.

Kiss Katalin piackutató a Népszabadságnak azt mondta: bár az orvost kötelezi az egészségbiztosító, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbat írja fel, a tájékozottabb betegek általában ragaszkodnak a már bevált szerekhez még akkor is, ha az drágább.