Vágólapra másolva!
Egy Kenedi János történész vezetésével felálló civil testület lehetőséget kap rá, hogy megtekintse a rendszerváltás előtt működő állambiztonsági szolgálatok legtitkosabb adatait tartalmazó 18 mágnesszalag tartalmát. A szalagok létezését a Kenedi által irányított iratfeltáró bizottság igazolta.
Vágólapra másolva!

A titokminiszter felkérésére egy civil testület felügyeli az állambiztonsági szolgálatok 1990 előtti, legmagasabb szintű minősítésű iratait tartalmazó 18 mágnesszalag adatainak feldolgozását és archiválását. A testületet Kenedi János történész vezeti - közölte csütörtökön Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter.

A 18 mágnesszalag - amelyről a Kenedi-bizottság jelentése tett említést - az állambiztonsági szolgálatok 1990 előtti, legmagasabb szintű minősítésű iratait tartalmazza. Szilvásy György közölte: a munkacsoport Kenedi János vezetésével jövő hét közepén megkezdheti tevékenységét. A mágnesszalagokon található dokumentumok számától függ, hogy mennyi ideig tart a civil testület munkája, hiszen pontosan azt sem lehet tudni, hogy mi van az adathordozókon. Tartalmilag is azonosítani kell a dokumentumokat, amelyeket össze kell vetni a jelenleg a szolgálatoknál megtalálható iratokkal.

Az MTI információi szerint a kormánykabinet a múlt héten tárgyalt a Kenedi-jelentésről és a kabinet ez alapján javaslatot tesz majd az információs kárpótlás bővítésére. A kormány a jelentésből átvenné, a közszereplő definícióját, valamint elfogadhatónak tartja azt a javaslatot is, hogy ha valakinek megtalálják a 6-os kartonját, akkor ellenkező bizonyításig ez elegendő ahhoz, hogy hálózati személynek tekintsék.

A kormány által benyújtandó javaslatról - amely tartalmazná a korábban már előkészített titoktörvényből az iratok minősítési szabályainak átalakítását - társadalmi és politikai vitát is kezdeményez majd a kabinet.

Az SZDSZ a Kenedi-jelentés alapján benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyet az alkotmányügyi bizottság a múlt heti ülésén nem támogatott. Az ellenzéki párt az állambiztonsági múltról szóló indítványának tárgysorozatba vételéről hétfőn szavazott az Országgyűlés, de minimális szavazatkülönbséggel elutasította a kezdeményezést. A Fidesz, a KDNP és az SZDSZ igennel voksolt, a szocialisták háromfelé szavaztak, az MDF-frakció egy része igen gombot nyomott, másik része pedig tartózkodott.

A Kenedi János vezette bizottság egy évig vizsgálódott a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat őrző szerveknél, jelentésüket tavaly szeptember 11-én adták át Szilvásy György titokminiszternek. A testület munkájának egyik fontos eredménye az volt, hogy kiderült: megvannak azok a 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre az elmúlt rendszer szolgálatai vitték fel az ügynöklistáikat, illetve a célszemélyek adatait.