Vágólapra másolva!
"Fájdalmas hibát követtem el" címmel Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről közölt cikket csütörtökön a Berliner Zeitung. A német lap szerint Magyarország a szakadék szélén áll, és csekély a remény a talpra állásra. Idézik a miniszterelnök múlt heti televíziós beszédét, melyben Gyurcsány beismerte: "Nem álltam nyíltan önök elé, s nem mondtam azt, hogy így nem mehet tovább."
Vágólapra másolva!

A baloldali Berliner Zeitung című német napilap csütörtöki cikke szerint az alázat gesztusai divatba jöttek a válság hatására Magyarországon, és ez alól Gyurcsány Ferenc sem jelent kivételt. Magyarország a szakadék szélén áll, a lap szerint csőd fenyegeti az államot. Rendkívüli mentőlépésekre eddig milliárdokat fordítottak, nemzetközi intézetek pedig pénzügyi garanciát vállaltak értünk, de még mindig rendkívül csekély a remény, hogy ez elég lesz a gazdaság stabilizálására - írta a német lap.

"Három évvel ezelőtt fájdalmas hibát követtem el" - idézte a Berliner Zeitung a magyar miniszterelnök legutóbbi televíziós beszédét - "nem álltam nyíltan önök elé, s nem mondtam azt, hogy így nem mehet tovább".

A Berliner Zeitung szerint a televízió nézői egy olyan 47 éves politikust láthattak, aki hónapok alatt éveket öregedett. A lap szerint Gyurcsány összefogásra szólított fel, és igyekezett meggyőzni a magyarokat, hogy kövessék őt a "kalandban". Még akkor is, ha csak évek múlva derül ki, hogy ez kifizetődő lesz-e - írja a lap.

"Gyurcsány inog, de még nem bukott el" - fogalmazott a lap. A Berliner Zeitung szerint a király elismerte, hogy meztelen, a nép azonban nem tud úgy nevetni, mint a mesében.

Három évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet, akkor azonban Magyarország lényegesen messzebb volt az összeomlástól - állítja a cikk. Akkoriban a miniszterelnök őszinte kijelentést is tett, bár csak hívei előtt, "belső monológ" formájában. A lap ennek kapcsán idézte a balatonőszödi beszéd legismertebb mondatait, beszámolt a beszéd nyilvánosságra kerüléséről és az azutáni, Gyurcsány távozását követelő tüntetésekről.

A miniszterelnök még erőre kapott, és meghirdette a változtatásokat, de megvalósítani már nem tudta azokat. A magyarok jóval lehetőségeiken felül éltek - állítja a Berliner Zeitung. Az Orbán Viktor vezette ellenzék ismét azt követeli, hogy "Gyurcsány tűnjön el". De nem teljes erővel követeli, hisz egy "radikális kúrán" kívül ők sem tudnának mást ajánlani - zárul a cikk.