A tatárszentgyörgyi támadás elkövetőit az NBH is keresi

Vágólapra másolva!
Hiába ígérte szerdán Bencze József rendőrfőkapitány, hogy csütörtökön beszámolnak a tatárszentgyörgyi emberölések és a Cozma-gyilkosság nyomozásainak eredményeiről, a sajtótájékoztatót végül csak pénteken tartják meg. A Népszabadság csütörtökön azt írta, hogy a tatárszentgyörgyi támadás elkövetőit a nemzetbiztonsági szolgálatok is keresik. Az áldozatokat jövő kedden temetik el a helyi temetőben.
Vágólapra másolva!

Elmarad a rendőrség csütörtökre tervezett sajtótájékoztatója, amelyen a tatárszentgyörgyi emberölések és a Cozma-gyilkosság nyomozásainak eredményeiről számoltak volna be - közölte az [origo]-val az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodáján. Az ORFK mindössze annyit mondott, a sajtótájékoztatót pénteken tartják meg.

Bencze József országos rendőrfőkapitány az MTI szerint szerdán arra utasította több beosztottját, hogy csütörtökön sajtótájékoztatón számoljanak be arról, hol tartanak a nyomozások az elmúlt hetek súlyosabb, nagy nyilvánosságot kapott bűncselekményeiben.

A veszprémi rendőrkapitánynak a Cozma-gyilkosságról, a Pest megyei rendőrkapitánynak a tatárszentgyörgyi emberölésről kellett volna beszámolnia. Az Nemzeti Nyomozó Irodának pedig a tervek szerint a romák ellen elkövetett Molotov-koktélos támadások miatt elrendelt nyomozás eredményeiről kellett volna számot adnia.

A Népszabadság csütörtökön azt írta, hogy a tatárszentgyörgyi támadás elkövetőit a nemzetbiztonsági szolgálatok is nagy erőkkel keresik. A szolgálatok a lapnak nem akartak nyilatkozni, mert szerintük azzal akaratlanul is azt a látszatot keltenék, mintha kizárólag a szélsőségesek között keresnék a gyilkosokat.

A lap egy név nélkül nyilatkozó forrása azt mondta: nem zárja ki, hogy mint 1998-ban a Fidesz és a kisgazdapárt politikusai és irodái ellen végrehajtott merényletkísérleteknél, most is külföldi felforgatók állnak a támadások hátterében. 1998-ban a szlovák titkosszolgálat és vele összejátszó bűnszervezetek robbantások sorát hajtották végre Magyarországon - írta a Népszabadság.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Pest megyei Tatárszentgyörgyön ismeretlenek felgyújtottak egy házat, a benne lakó öttagú családból pedig a 27 éves apát és 4 éves kisfiát lelőtték. A rendőrség eleinte azt közölte: az apa és a fiú füstmérgezésben halt meg, miután a házuk elektromos tűzben leégett. Később elismerték, hogy az áldozatokat megölték.

Kedd délután temetik el az áldozatokat a helyi temetőben - közölte csütörtökön Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, miután a roma érdekképviselet fővárosi székházában fogadta a családtagokat.

Az OCÖ saját halottjának tekinti az elhunyt négyéves kisfiút és édesapját. További támogatást biztosít az özvegynek, valamint az életben maradt másik két kisgyermeknek, köztük annak a hatéves kislánynak, aki a lövöldözés közben súlyosan megsérült és kórházban kezelik.

Kolompár kérte a rendőrséget, hogy a temetésig a virrasztások estéin, valamint a búcsúztatáskor fokozott ellenőrzést tartson a településen. A roma vezető arra kérte a politikai pártokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a roma és nem roma civil szervezeteket, hogy jövő kedden, a temetés napján az együttérzés és a gyász jeleként fekete zászlót tűzzenek ki az épületükre.