Az autópálya-kamerák felvételeit is vizsgálják a tatárszentgyörgyi ügyben

Vágólapra másolva!
Szakértők véleményére vár a rendőrség a tatárszentgyörgyi gyilkosságok kapcsán. Az országos rendőrfőkapitány szerint a nyomozás során bekérték az autópályák forgalomfigyelő kameráinak felvételeit is. A rendőrség csütörtökön számol be arról, hogy hol tart a nyomozás a Cozma-gyilkosságban, a tatárszentgyörgyi emberölésben és a romák elleni támadásokban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán azt mondta: a következő napokban kapja meg a jelentést a Tatárszentgyörgyön történtekről, amelyből kiderülhet, történt-e szakmai hiba.
Vágólapra másolva!

Több szakértői vélemény eredményére vár a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a tatárszentgyörgyi bűncselekmény ügyében - mondta szerdán Petőfi Attila, az NNI igazgatója. Többek között fegyver-, vegyész-, nyomszakértők szakvéleményét kérték ki a nyomozók. Az NNI igazgatója több részletet nem kívánt elárulni a nyomozásról.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Pest megyei Tatárszentgyörgyön ismeretlenek felgyújtottak egy házat, a benne lakó öttagú családból pedig a 27 éves apát és 4 éves kisfiát lelőtték. A rendőrség eleinte azt közölte: az apa és a fiú füstmérgezésben halt meg, miután a házuk elektromos tűzben leégett. Később elismerték, hogy az áldozatokat megölték.

Szerdán Bencze József országos rendőrfőkapitány fontos nyomozástaktikai lépésnek nevezte azt, hogy a rendőrség bekérte az autópályák forgalomfigyelő kameráinak felvételét. Sajtótájékoztatóján Bencze arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a nagycsécsi és tatárszentgyörgyi bűncselekményeket azonos kaliberű fegyverrel követték el, azt mondta: felelősséggel erről még nem tud nyilatkozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az a tény, hogy esetleg azonos kaliberű fegyverrel követték el ezeket a bűncselekményeket, még nem jelenti azt, hogy maga a fegyver is azonos lenne. Azt, hogy ugyanazt a fegyvert használták-e, szakértőnek kell megállapítania - tette hozzá.

Az ügyekben nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja meg, hogy vannak-e összefüggések - mondta Bencze, majd megjegyezte: az összefüggések vizsgálatakor nem csak a nagycsécsi bűnügyre gondol.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte: megbízta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, hogy kérjen közvetlen tájékoztatást az érintett tárcák - az egészségügyi, az önkormányzati és a rendészeti - vezetőitől a Tatárszentgyörgyön történtekről.

Gyurcsány hozzátette: ezek alapján értékelik majd, hogy történt-e szakmai hiba. A jelentést tájékoztatása szerint a következő napokban kapja meg, és ha hibát találnak, akkor a tájékoztatás tartalmazni fogja azt is, hogy "az illetékes vezetők milyen intézkedéseket foganatosítanak". Gyurcsány kérdésre válaszolva azt mondta: továbbra is töretlen a bizalma az országos rendőrfőkapitányban.

Szerdán az országos rendőrfőkapitány arra utasította több beosztottját, hogy csütörtökön sajtótájékoztatón számoljanak be arról, hol tartanak a nyomozások az elmúlt napokban történt bűncselekményekben. A veszprémi rendőrkapitánynak a Cozma-gyilkosságról kell beszámolnia. Marian Cozmát, az MKV Veszprém játékosát február 8-án hajnalban gyilkolták meg. Öt ember helyeztek előzetes letartóztatásba a gyilkossággal összefüggésben.

A Pest megyei rendőrkapitánynak többek között a tatárszentgyörgyi emberölésről kell beszámolnia. Az NNI vezetője pedig a romák ellen elkövetett Molotov-koktélos támadások miatt elrendelt nyomozás eredményeiről számol majd be.

Szerdán Pest megyei roma vezetők arra szólították fel közleményben a köztársasági elnököt, hogy szólaljon fel a parlamentben "az országban eluralkodó pánik hangulat" megfékezésére. A Pest Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Pest Megyei Roma Szervezet és a Pest Megyei Lungo Drom elnöke a tatárszentgyörgyi áldozat életben maradt élettárs nevére folyószámlát nyitottak, erre várják a felajánlásokat, míg az Országos Cigány Önkormányzat postai úton és egy elkülönített számlaszámán várja a család leégett házának rendbehozatalához az adományokat.

Szerda este a meggyilkolt kisfiú édesanyja a Magyar Televízió Az Este című műsorában felidézte a hétfőn hajnalban történteket. Az anya elmondta, hogy egy nagy durranásra ébredtek hajnalban, ami után lángra kapott a ház. Ekkor a férfival és a két nagyobbik gyerekkel kiszaladtak a házból, ahová ez után valamit ismét bedobtak, mert újabb durranás hangzott, és még nagyobb tűz keletkezett.

Később a férfit a hóban, hason fekve találta meg, de emiatt nem látta, hogy vannak rajta lövésnyomok. Az anya ekkor visszaszaladt az égő házba a fiáért, de apósa visszahúzta, egy másik rokona pedig kiabált neki, hogy megtalálta. Az anya a kezébe vette a kisfiút és átszaladt vele a közeli ismerősökhöz. Mire a mentők majdnem egy óra múlva kiértek, a karjában tartott fia meghalt - mondta el az anya.