Nem látta a Cozma-gyilkosságot a szórakozó rendőr

Vágólapra másolva!
Valóban voltak szolgálaton kívüli rendőrök Marian Cozma meggyilkolásának éjszakáján a Patrióta lokálban és környékén, de egyikük sem látta magát a bűncselekményt, így nem tudott intézkedni - állította az [origo]-nak a veszprémi rendőrség. Kedd esti közleményében a rendőrség megpróbált több félreértést tisztázni a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban, az azonban ebből sem volt világos, hogy miért nem avatkoztak közbe a civilben a helyszínen tartózkodó és oda megérkező rendőrök.
Vágólapra másolva!

Nem tudtak az ügy szempontjából érdemi információval szolgálni azok a rendőrök, akik jelen voltak a veszprémi Patrióta lokálban és környékén Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolásának estéjén - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség honlapján kedden este megjelent közlemény célja a rendőrség szerint, hogy pontosítsák a sajtóban megjelent, részben egymásnak is ellentmondó híreket.

A közlemény ugyanakkor több fontos részletet nyitva hagy: azt állítja például, hogy a bűncselekmény idején csak egy szolgálaton kívüli rendőr szórakozott a bárban, társa már fél órával a verekedés és késelés előtt hazament. A bárban maradt rendőr a késelés után megvárta a kiérkező kollégáit, jelentést, majd később tanúvallomást tett, de érdemi információval nem tudott szolgálni a történtekről.

A szórakozóhely többszintes, több külön helyiségből áll, a szolgálaton kívüli rendőr pedig a bűncselekmény időpontjában éppen nem ott tartózkodott, ahol a verekedés kitört - magyarázta az [origo] érdeklődésére Váradi Piroska, a megyei főkapitányság szóvivője, miért nem látta a bűncselekményt a lokálban tartózkodó rendőr, miért nem lépett közbe és miért nem helyezte magát szolgálatba.

A közlemény szerint nem igaz, hogy a helyszínen lévő rendőr a feltételezett elkövetők társaságában érkezett, illetve hogy biztonsági őrként dolgozott volna. A lokálból a bűncselekmény előtt nem érkezett bejelentés, ezért ott szolgálatban lévő rendőr nem járt és nem intézkedett - írta a közlemény, amely szerint az az állítás sem igaz, hogy az egyik szolgálaton kívüli rendőrt a későbbi elkövetők küldték el a bárból.

A megyei főkapitányság szerint két másik szolgálaton kívüli rendőr egy közös társasággal, "az utcai események", vagyis a gyilkosság időpontjában érkezett a helyszínre. A megfogalmazásból azonban nem egyértelmű, hogy megérkezésükkor miért nem avatkoztak közbe, miközben ők is a helyszínen maradtak a szolgálatban lévő rendőrök megérkezéséig. Tanúvallomást tettek, de Váradi Piroska az [origo]-nak azt mondta, ők sem tudtak érdemi információval szolgálni, vagyis nem látták magát a bűncselekményt.

A rendőrség szolgálati szabályzata szerint, ha a szolgálaton kívüli rendőr bűncselekményt észlel, szolgálatba helyezheti magát és intézkedhet. Ennek azonban az a feltétele, hogy a rendőr ne legyen "szeszes italtól befolyásolt állapotban", illetve úgy ítélje meg, hogy az intézkedést sikeresen be is tudja fejezni.

Marian Cozmát, az MKB-Veszprém játékosát február 8-án szúrták le a veszprémi szórakozóhelyen. Két csapattársa is megsérült: Ivan Pesic kapus, a horvát válogatott tagja életveszélyes sérülést szenvedett, egyik veséjét el kellett távolítani, Zarko Sesum irányító játékos, a szerb válogatott tagja pedig súlyos szem- és arcsérülésekkel került kórházba. Az ügynek eddig összesen öt gyanúsítottja van, akiket társtettesként elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.