CD-matricás autójukat magyarázzák képviselők

Vágólapra másolva!
Több képviselő is a diplomáciai mentességre utaló CD-matricával ellátott autóval jár, pedig erre a KRESZ szerint nem lenne joguk - írja a Blikk. A lap két képviselőt nevezett meg, akik viszont azt állítják, nem kifogásolható a matrica használata.
Vágólapra másolva!

A Blikk szerint több parlamenti képviselő autóján is szerepel a CD feliratú matrica, amely a KRESZ szerint arra utal, hogy "a gépjármű a Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, nemzetközi szervezetek vagy ezek nemzetközi szerződés alapján mentességet élvező tagjának, illetve a mentességet élvező családtagjának használatában van".

A szabályok szerint ilyen matricát "magyar hatósági jelzéssel ellátott" autókra nem lehet felrakni, csak olyanokra, amelyeknek a rendszámában a betűjel CD vagy DT. A Blikknek Kamarás Péter ügyvéd azt mondta, "ha betű szerint nézzük a törvényt, akkor jogszabályt sértettek a képviselők".

A Blikk két szocialista képviselőt - Mandur Lászlót és Vojnik Máriát - nevezett meg, mint akiknek az autóján megtalálható a matrica. "Talán zavarja valakinek a szépérzékét ez a matrica?" - idézte a lap Vojnikot, aki megjegyezte, hogy semmi érdekeset nem lát abban, hogy a hivatali autóján van ilyen matrica.

Mandur László a Blikknek azzal magyarázta a matrica haasználatát, hogy amikor átlépik a határt, akkor diplomataútlevéllel közlekednek, ezért van szükség az egyértelmű megkülönböztetésre. A képviselő megjegyezte, hogy nehéz lenne mindig le-föl szedegetni a matricát határátlépéskor.