A sok hó ellenére sem várható jelentős árhullám

Vágólapra másolva!
Hiába esett sok hó az elmúlt napokban, a vízjelző szolgálat adatai alapján nem várható jelentős árhullám az ország folyóin. A szakemberek szerint nem fog annyira gyorsan elolvadni a felgyűlt hó, hogy az elkövetkező egy hétben számottevő áradást okozzon.
Vágólapra másolva!

Nem várható jelentősebb árhullám az egy hétre szóló előrejelzések alapján - mondta szerdán az [origo]-nak Gauzer Balázs, az Országos Vízjelző Szolgálat tudományos főmunkatársa.

A szolgálat honlapján található adatok alapján az elmúlt évek ugyanezen időszakához viszonyítva átlag felett van országosan az úgynevezett hóvízkészlet, azonban az árhullám kialakulását az határozza meg, hogy ez a vízgyűjtő területeken lehullott hó mennyire gyorsan olvad el. "A meteorológiai előrejelzések alapján nem várható, hogy az elkövetkező napokban annyira intenzív lenne az olvadás, hogy az számottevő árhullámot okozna" - tette hozzá Gauzer.

A vízjelző szolgálat adatai szerint a Duna vízgyűjtő területén az elmúlt napok havazása következtében a sokéves átlag felett van a hóban tárolt vízmennyiség, de a legtöbb - az elmúlt nyolc év átlagát meghaladó mértékű - csapadék a Drávánál halmozódott fel. A Tiszánál télen, jellemzően az átlag alatt volt a felgyűlt hóvízkészlet, a napokban lehullott hó miatt jelenleg is csak az átlag körül mozog.