Vágólapra másolva!
Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét jelöli az MSZP pécsi szervezete a város polgármesteri tisztségére. Május 10-én tartják az időközi választást Pécsett. Toller László megüresedett országgyűlési képviselői helyére Tóth Bertalant, a párt pécsi elnökét jelöli az MSZP.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin házelnököt egyhangúlag, feltétel nélkül választotta kedden pécsi polgármesterjelöltjének az MSZP városi szervezetének küldöttértekezlete - közölte Kocsi László, a megyei választmány elnöke. Az Országgyűlés elnöke pedig úgy döntött, vállalja a megmérettetést - értesült neve elhallgatását kérő szocialista forrásból az MTI kedden kora este. Szili a Népszabadság online kiadásának megerősítette, hogy indul a polgármesteri címért. Azt mondta, ha megnyeri a választást, lemond a házelnökségről.

Kocsi szerint az MSZP pécsi szervezete támogatja mindazokat a célokat, amelyeket Szili Katalin megfogalmaz Pécs megújítása érdekében. Pécsett május 10-én, vasárnap lesz az időközi polgármester-választás. A választásra azért van szükség, mert Tasnádi Péter szocialista polgármester január 27-én elhunyt.

A 152 ezer lakosú baranyai megyeszékhely 125 ezer választópolgára március 13-ig kapja meg a választási értesítőket és az ajánlószelvényeket, a jelöltek bejelentésének határideje pedig április 17. Ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen, 2 ezer ajánlószelvényt kell összegyűjtenie.

A Fidesz képviseletében Páva Zsolt, a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője indul. Juhász István, a szocialista frakció tagja függetlenként fog indulni a polgármester-választáson.

Az MSZP kedden döntött arról is, hogy Tóth Bertalant, a párt pécsi elnökét, a baranyai megyeszékhely alpolgármesterét indítja az időközi országgyűlési választáson Baranya 3. számú, pécsi választókerületében - közölte Fuchs Gábor, az MSZP baranyai irodavezetője. A másik, a küldöttértekezleten kevesebb szavazatot kapó jelölt Koltai Dénes, a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzési karának dékánja volt. A választókerületben azért lesz időközi választás, mert Toller László a cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is. A választásra várhatóan az európai parlamenti választások napján, június 7-én kerül sor.