N. Győző elismerte, hogy ő kezdte a verekedést Cozmával

Vágólapra másolva!
A Cozma-gyilkosság egyik Ausztriában elfogott gyanúsítottját, N. Győzőt három súlyos bűntett elkövetésével - köztük társtettesként elkövetett emberöléssel - gyanúsítják - számolt be róla a Veszprém megyei napilap online kiadása. N. Győző ügyvédje szerint elismerte, hogy ő kezdett el verekedni Marian Cozmával. A rendőrség keddi közleménye szerint a veszprémi Patrióta lokálban a kézilabdás meggyilkolása előtti évben nem történt bűncselekmény, ezért a bár 2008-ban "Biztonságos szórakozóhely" díjat kapott.
Vágólapra másolva!

Társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt és maradandó sérülést okozó testi sértéssel gyanúsítják N. Győzőt, a Cozma-gyilkosság egyik Ausztriában elfogott és pénteken hazahozott gyanúsítottját. Erről N. Győző ügyvédje, Mester Csaba nyilatkozott a Veszprém megyei napilap, a Napló online kiadásának kedden.

Mester szerint védence elismerte azt, hogy a Patrióta bár diszkójában közötte és Marian Cozma között robbant ki a verekedés. N. Győző ügyvédje azonban azt állítja: védence a dulakodás során elesett, és a további verekedésben már nem vett részt.

Az ügyvéd a Napló online kiadásának azt mondta: N. Győző azt sem tagadja, miszerint fejbe rúgott egy embert, de állítása szerint Marian Cozmát már megölték, amikor ő felért az utcára a diszkóból. A védő szerint "a rendőrségi taktika része az, hogy mindenkit társtettesként elkövetett emberöléssel gyanúsítanak meg". Az események egyáltalán nem annyira világosak, mint ahogy azt a média leírja - mondta az ügyvéd.

A hírportál szerint elképzelhető, hogy a másik Ausztriában elfogott gyanúsított, R. Sándor védelmét Magyar György látja majd el. A Napló online-nak Magyar annyit mondott, hogy kedden Veszprémben tárgyalt, és majd utána dönt arról, hogy vállalja-e a gyanúsított védelmét.

A Napló online írt arról a bírónőről, aki a gyilkosság előtt a Patrióta bárban tartózkodott, de még a bűncselekmény előtt elhagyta a szórakozóhelyet. A Napló online szerint a bírónő a korábbi sajtóhírekkel ellentétben jelentkezett a rendőrségen, és február 16-án vallomást is tett. Ezt megerősítette a rendőrség kedd esti közleménye is.

"Biztonságos szórakozóhely" díjat kapott 2008-ban a Patrióta

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedd este közleményt adott ki azoknak a sajtóhíreknek a pontosítására, melyek szerint szolgálaton kívüli rendőrök is tartózkodtak a gyilkosság éjszakáján a Patrióta bárban. A közlemény szerint csak egy szolgálaton kívüli rendőr volt a bárban a bűncselekmény alatt.

A közlemény tagadja, hogy a gyilkosság előtt bejelentés érkezett volna a megyei főkapitányság ügyeletére a Patrióta lokálból, és a rendőrség szerint az sem igaz, hogy a bárban szolgálatban lévő rendőr járt volna a késelés előtt, vagy rendőri intézkedés történt volna. A bárban szórakozó, szolgálaton kívüli rendőr a közlemény szerint nem rendelkezett érdemi információval a bűncselekménnyel kapcsolatban, de jelentést tett ott tartózkodásáról, és "az odaérkező rendőr kollégáknak felfedte rendőri voltát".

A rendőrség szerint az a sajtóhír sem igaz, hogy a bárt korábban elhagyó rendőrt bárki elküldte volna. Másik két szolgálaton kívüli rendőr egy közös társasággal, az utcai események időpontjában érkezett a helyszínre, és mindketten ott maradtak a szolgálatban lévő rendőrök megérkezéséig és az elsődleges intézkedésekig, kihallgatásuk tanúként megtörtént - olvasható a közleményben.

A nyomozás és a vizsgálat jelenlegi szakaszában kizárható és cáfolható az a sajtóértesülés, hogy a szórakozóhelyen tartózkodó rendőr a kézilabdásokra támadó társasággal érkezett, annak tagja volt, illetve a bűncselekmények elkövetésének éjszakáján, valamint azt megelőző időben biztonsági őrként dolgozott - állítja a főkapitányság közleménye.

A főkapitányság közölte azt is, hogy a bűncselekmény elkövetésének időpontjában - ellentétben a sajtóhírekkel -, Veszprémben nem négy, hanem tizenegy rendőr volt közterületi szolgálatban, a bűncselekmény bejelentése után pedig soron kívül berendelték a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állományát.

A közlemény kitér arra is, miszerint a Patrióta lokál nevezetű szórakozóhelyről a közrendet és a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekményről vagy szabálysértésről az elmúlt egy esztendőben nem érkezett bejelentés a főkapitányságra. Emiatt a Közterületek biztonságáért veszprémi társadalmi fórum 2008-ban "Biztonságos szórakozóhely" díjat adományozott a Patrióta lokálnak.