Riasztást rendeltek el a hó miatt Pest megyében

Vágólapra másolva!
Narancssárga riasztást rendeltek el Pest megyében, mert a délutáni-esti órákra akár 10-15 centiméter hó is eshet. A főbb útvonalak mind járhatók a fővárosban, a havazás egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az ország útjain, és a BKV közlekedése is folyamatos. A vonatok a havazás ellenére nagyobb késések nélkül közlekedtek.
Vágólapra másolva!

Pest megye területén a délutáni-esti órákra akár 10-15 centiméteres hó is eshet, ezért narancssárga riasztást rendeltek el - közölte a katasztrófavédelem regionális ügyeletese, Kis-Guczi Péter hétfő délelőtt. Mint mondta, a közép-magyarországi főutak hókásásak, de járhatók, komolyabb fennakadásról nincs hír. Két kisebb baleset történt: Vecsés környékén, a 4-es elkerülő úton egy koccanáshoz riasztották a tűzoltókat, Csobánkán, a Béke úton pedig egy busz csúszott árokba. Tart a műszaki mentés, senki nem sérült meg.

A BKV-nál nem volt fennakadás

A havazás ellenére zavartalan a forgalom a fővárosban a BKV vonalain, eddig nem volt fennakadás és menetidőcsúszás a havazás miatt a közlekedésben - közölte a vállalat hétfő délelőtt. A fődiszpécser a belvárosiakon túl a külső megállóhelyeken is hóeltakarítási munkálatokat rendelt el. Amennyiben az időjárás megkívánja, a metró felszíni szakaszain, a HÉV- és a villamosvonalakon hótörőmenetek indulnak majd üzemszünetekben, rendszeresen ellenőrzik a váltók működését, vizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit.

A BKV folyamatosan együttműködik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel, amelynek szóró munkagépei jelenleg is síkosságmentesítik a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai az éjjeli műszakban 70 géppel dolgoztak a fővárosi utak takarításán - mondta az [origo]-nak Horváth László a társaság szóvivő-helyettese hétfőn kora reggel. A fő- és tömegközlekedési útvonalak, az egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátáshoz fontos mellékútvonalak mindenütt járhatók. Várhatóan a nap folyamán is 70 géppel dolgoznak majd az utakon.

Horváth László ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mellékútvonalak havasak és csúszósak, ezért az autósokat nagyobb óvatosságra intette, az ingatlantulajdonosokat, társasházkezelőket pedig arra kérte, takarítsák el az ingatlanuk előtti járdát, hogy a gyalogosok biztonságban közlekedhessenek rajta.

Járhatók az autópályák

Az Útinform tájékoztatása szerint az autópályákon nincsenek komolyabb problémák, általában sónedves, néhány helyen latyakos a burkolat. A lehajtókban azonban fokozott figyelemmel kell haladni, hiszen ezeken a helyeken még nem sikerült mindenhol megtisztítani az utat. Az Ausztriába tartók csak téli gumival induljanak útnak, hiszen e nélkül az osztrák hatóságok visszafordíthatják az autósokat, a hófödte hegyi utakon pedig a hólánc használatát is ellenőrizhetik.

Balesetek Hevesben, BAZ-ban

Heves megyében a sűrű havazásban síkos úton karambolozott két autó Maklár és Füzesabony között - egy ember mesgsérült. A sérültet a tűzoltók szabadították ki a roncsból, majd a mentők kórházba szállították. A rendőrség teljes útzárat rendelt el a műszaki mentés, illetve a helyszínelés idejére az útszakaszon.

Hétfő hajnaltól Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is intenzíven havazik, az utak havasak, latyakosak. A megye északi részén 5 centiméter fölötti a hóréteg vastagsága, Miskolcon 1-3 centiméternyi esett. Járhatatlan útszakaszok nincsenek, hóátfúvás sem nehezíti a közlekedést, de a főutak és a mellékutak is csúszósak: havasak, hókásásak, latyakosak. A csúszós út miatt több baleset történt a megyében: a 3-as számú főúton Bükkábrány és Mezőkövesd között két személyautó ütközött össze. Ketten megsérültek, egyikük súlyosan. A főutat teljes szélességében lezárták a helyszínelés idejére.

A bánkúti síklub szerint a Bükkben is havazik, jelenleg 33 centi vastag a hó. A sípályák jó minőségűek.

Elakadt kamionok, egy helyre nem jutott el a Volánbusz

A nyugati országrészben legalább 15, keleten 7 centiméter hóra kell készülni. Erős széllökések nem várhatók, így valószínűleg hótorlaszok sem alakulnak majd ki az utakon.

Kamionok akadtak el az úton Komárom-Esztergom megyében, ahol hétfő reggelre 5-10 centiméter hó esett. A 13-as úton Nagyigmánd és az autópálya között egy nyári gumikkal felszerelt kamion akadt el, az egyik oldal forgalmát kerülőútra terelték. A katasztrófavédelmet Komáromban, a Rákóczi rakparton ugyancsak egy kamion mentéséhez riasztották. A főutak a megyében járhatók, az alsóbbrendű utak havasak, a hóesés jelentősen lassítja a közlekedést.

Hajnaltól havazik Győr-Moson-Sopron megyében is, itt a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak havasak, csúszósak, de egyelőre minden út járható - közölte a megyei közútkezelő. A közlekedésben nincs fennakadás, balesetről nem kaptak jelzést. Reggelre 10-12 centiméter hó esett, hókotrók tisztítják az utakat. Mosonmagyaróvár térségében erősödik a szél, de hóátfúvások még nem akadályozzák a forgalmat.

Forrás: MTI

A Kisalföld Volán Zrt. helyi és helyközi autóbuszai menetrend szerint elindultak, de 5-10 percet késnek. Egyedül a magyar-osztrák határ közelében lévő Albertkázmérpusztára nem jutott el a Volán-járat.

Vas megye útjai is járhatók

Kisebb megszakításokkal szinte egész éjszaka havazott Vas megyében, ennek ellenére a közlekedést csak kis mértékben nehezítik az időjárási körülmények, a megye főútjai sónedvesek, az alsóbbrendű utak hókásásak, a letaposott hótól síkosak - közölte a közútkezelő regionális ügyelete hétfő reggel. A megyében 3-4 centiméternyi friss hó hullott, a korábbival együtt a hó vastagsága helyenként elérheti a 8-10 centimétert is.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint még vasárnap, a késő esti órákban kellett Intaháza közelében kihúzniuk egy árokba csúszott autót, Csörötneknél pedig fakidőléshez vonultak ki hétfő reggel. A Vasi Volán Zrt. számára nem okozott gondot a havazás, autóbuszaik menetrend szerint közlekednek.

Kisebb késések a vonatközlekedésben

A vonatok a havazás ellenére nagyobb késések nélkül közlekednek, csak Nagykanizsa és Fót térségében vannak 10-15 perces késések - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke hétfő reggel. A havazás miatt a vasútvonalakon fokozott ügyeletet tartanak, és folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, az utasperonokat. Valamennyi vonat közlekedik. Nagykanizsa térségében, illetve a Budapest-Fót vasútvonalon voltak a kora reggeli órákban 10-15 perces késések, de többnyire már ott is zavartalan a vonatközlekedés. Ahol erős havazás lesz, számítani lehet kisebb késésekre napközben is.

A lehullott havat nemcsak a szél, hanem egy elhaladó vonatszerelvény is a sínek közé sodorja, így pár milliméteres csapadék is nehezítheti a váltók átállítását. Minden ilyen esetben ki kell söpörni a havat a sínszerkezetek közül, és csak akkor lehet biztonságosan átállítani - közölte Kavalecz Imre. Ahol vannak elektromos váltófűtő berendezések, ott bekapcsolták ezeket. A MÁV azt kéri az útnak indulóktól, hogy tájékozódjanak a vonatközlekedésről, a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es telefonszámán.