Elengedték az Operabált megzavaró tüntetőket

Vágólapra másolva!
Szabadlábon védekezhet az a hét ember, akiket azért állítottak elő szombaton, mert meg akarták zavarni az Operabált - közölte vasárnap a rendőrség. Az Operabál ellen tüntető 30-40 fős csoport az Andrássy úton csapott össze a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

Szabadlábon védekezhet az a hét ember, akiket azért állítottak elő szombaton, mert meg akarták zavarni az Operabált - közölte az MTI-vel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az ATTAC Magyarország Egyesület és a Dolgozói Aktív Centrum (DAC) Baráti Kör azért szervezett utcabált szombaton az Operaház épületével - amely éppen az Operabálnak adott otthont - szemben, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a társadalmi igazságtalanságokra.

Vasárnap este közleményt adott ki az ATTAC, ebben tiltakozik az arányosnál nagyobb, a helyzetet csak elmérgesítő rendőri fellépés ellen, amellyel az Operabál "milliárdos résztvevőinek állítólagos nyugalmát védték a társadalom többségéből érkező néhány, maga módján utcabálozó, és a bálterembe talán be sem hallatszóan hangoskodó fiatallal szemben".

A tüntetésen megjelent tömegből 30-40 fő átvonult az Andrássy úton az Operaház elé és be akartak menni a rendezvényre. Miután az Operabál szervezői arról tájékoztatták a rendőrséget, hogy a csoport akadályozza a rendezvényt, a rendőrök távozásra szólították fel a tüntetőket.

A csoport a rendőri felszólítás ellenére sem távozott, ezután a rendőrök visszaszorították őket az Operaház közvetlen előteréből a Dalszínház utcáig, és öt embert előállítottak közülük. Előállítottak továbbá egy férfit, aki a rendőrségi közlemény szerint közízlést sértő, hiányos öltözetben felállt az épület lépcsőjére és az épületbe is bement. Bűncselekmény elkövetésének gyanújával állítottak elő egy nőt, aki a vele szemben intézkedő rendőrt lökdöste és felé rúgott.