Csapaterővel védték meg a rendőrök az operabált

Vágólapra másolva!
Demonstrálók zavarták meg a Budapesti Operabál megnyitóját. Az Operaházzal szemben anti-operabált szervező ellentüntetőket nem engedték be a bálozók közé, ezért összetűztek az operabált biztosító rendőrökkel. A kivezényelt osztagok végül csapaterővel oszlattak az Andrássy úton, és 7 embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Szélsőséges tüntetők zavarták meg a Budapesti Operabál megnyitóját szombat este - jelentette a Hír TV. A tüntetők megpróbáltak bejutni a rendezvényre, de a rendőrök megállították őket.

A televízió helyszíni tudósítója szerint este 9 óra után nem sokkal mintegy 20-30 szélsőbaloldali demonstráló vonult az Operaház épületéhez transzaprensekkel és vörös zászlókkal. A csoport, miután nem engedték át őket, rendezvényt biztosító rendőrökre támadt.

A Hír TV szerint az összecsapás után rendőrségi csapatszállítók érkeztek a helyszínre, a rendőrök 7-8 embert őrizetbe vettek. A BRFK sajtóügyeletén az incidens tényét még egy órával az események után sem tudták megerősíteni az [origo]-nak, és későbbre ígértek tájékoztatást.

A rendőrség által éjjel 11 után kiadott kölemény szerint végül 7 embert vettek őrizetbe az Operaház előtt. A közleményből kiderül, hogy az operával szemben, az Andrássy út túloldalán szabályosan bejelentett rendezvény zajlott, ennek résztvevői mentek át randalírozni az operabálhoz. A rendezvényt az ATTAC Magyarország Egyesület és a Dolgozói Aktív Centrum (DAC) Baráti Kör szervezte. A két szervezet honlapja szerint az ATTAC immár évek óta rendszeresen szervez utcabált, anti-operabált a Budapesti Operabál idején: a szervezők így kívánják felhívni a figyelmet a társadalom kettészakadására, és ebben a felső elitréteg múlhatatlan felelősségére.

A rendőrség szerint a "rongyos bálon" megjelent tömeg egy része 21 óra 10 perc körüli időben a színpadon elhangzott felszólításra vonult át a forgalom elől le nem zárt Andrássy úton az Operaház elé. Ott hangoskodtak, zászlóbotokat lengettek, majd a mintegy harminc-negyven fő be akart menni az Operában zajló zártkörű rendezvényre. A kivezényelt rendőrök felszólították a tömeget a terület elhagyására, majd csapaterőt alkalmazva az Operaház közvetlen előteréből a Deák tér irányába a Dalszínház utcáig szorították őket - olvasható a közleményben.

A rendőri intézkedés során 5 főt állítottak elő garázdaság miatt, egy nőt pedig azért fogtak le, mert lökdösni kezdett egy rendőrt. Egy további férfit azért vittek be, mert alkalomhoz nem illő öltözéke miatt a biztonsági őrök kivezették az Operaházból, odakint azonban nem tudta igazolni magát.

A Budapesti Operabált 62 év szünet után 1996. óta rendezik meg minden évban, a korábbi hagyományokhoz hűen a báli szezon utolsó szombatján. A rendezvény alkalmából a szervezők bálteremmé alakítják az Operaház színpadát és nézőterét. Az idei operabálra a Hír TV információi szerint a legolcsóbb jegy 84 ezer forint, a legdrágább több mint 300 ezer forint volt. A nyitótáncot az est védnöke, Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő Franco Neróval, az operabál díszvendégével táncolta el.