Melaminos gyerektejet forgalmaztak Szegeden

Vágólapra másolva!
Mérgező melamint tartalmazó, gyerekeknek szánt tejitalt árultak egy szegedi Cora-áruházban - számolt be róla a Délmagyarország. A kínai gyártmányú terméket már levették az áruház polcairól.
Vágólapra másolva!

Melamint találtak Szegeden egy gyerekeknek szánt tejitalban: ez az a kínai élemiszer-hamisításhoz adagolt műanyag, amitől tavaly hat csecsemő meghalt az ázsiai országban - írta szombaton a Délmagyarország. A napilap információi szerint keresik a kínai forgalmazót, aki a terméket ellenőrzés nélkül behozta az Európai Unióba, a tejitalt árusító hipermarket pedig levette polcairól a terméket.

A kínai, Milk drink feliratú, dobozos tejitalra egy szegedi vásárló véletlenül figyelt fel a napokban - olvasható a Délmagyarországban. A vásárlónak az lett gyanús, hogy nem a tejespolcon, hanem az energiaitalok között árulták, ezért bevitte az az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságnak.

Faragó Katalin, az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság osztályvezetője a lapnak elmondta: a szegedi hipermarketben 34 dobozt koboztak el az említett feliratú termékből. A tejitalban ugyanis a határérték dupláját, kilónkét 54 milligramm melamint mutattak ki, ez azonban még mindig nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyit Kínában adagoltak a csecsemőtápszerekhez.

Faragó szerint a melamint szántszándékkal tehették a termékbe, mivel műanyag, és élelmiszerben egyáltalán nem fordulhatna elő. A határértéket szigorúan állapították meg, a melaminnak kizárólag hosszú ideig tartó, rendszeres fogyasztása okozhat betegséget.

Az áruház nyilatkozata szerint a tejitalt ősz óta árulták, és összesen 60 doboz volt belőle - mondta el Faragó. Az osztályvezető nem nevezte meg az áruházat, de a Délmagyarország más forrásból úgy értesült, hogy a szegedi Cora áruházról van szó. "Ez a termék már egyetlen Cora Áruházban sem kapható" - válaszolta a napilap megkeresésére az áruházlánc pr-munkatársa, Tóth Katalin.

Egyelőre nem tudni, hogy került-e más üzletbe is a melaminos tejitalból. A Pest megyei és fővárosi élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője nyilatkozhatna erről egyedül, de ő szabadságát tölti. A szegedi élelmiszer-ellenőrök értesítették társszerveiket, és felszólították a kínai céget, mondja meg, hová szállított - közölte Faragó, aki szerint alapvetően a forgalmazó kínai cég a hibás, mert nem vizsgáltatott be minden gyártási tételt, amit behozott az Európai Unióba, de a hipermarket sem minden tételre tudott bemutatni igazolást - írta a Délmagyarország.