Több tízmilliós kárt okozott az áramkimaradás Zalában

Vágólapra másolva!
Több mint 1100 család jelezte kárigényét a januári Zala megyei áramkimaradások miatt, összesen több mint 37 millió forint értékben. A megyei önkormányzat közösen hajtaná be a kárigényeket. A károsultak többsége a leolvadt hűtőkben tárolt élelmiszer árát, illetve a tönkrement berendezések ellenértékét követeli.
Vágólapra másolva!

Több mint 37 millió forint kárt jelentettek be a Zala Megyei Önkormányzathoz, amely a megyei védelmi bizottságon keresztül gyűjtötte össze a január végi, többnapos áramkimaradás miatti lakossági kárigényeket - tájékoztatta Hochrein László, a bizottság titkára csütörtökön. A kárbejelentők túlnyomó többsége igényt tart a megyei önkormányzat által felkínált ügyvédi segítségre. A gellénházi központú körjegyzőség települései ugyanakkor külön tárgyalnak az E.ON-nal.

A megyegyűlés elnöke korábban levélben értesítette a települések polgármestereit, jegyzőit arról, hogy a megye koordinációs szerepet vállal, vagyis segíti az összegyűjtött egyéni kárigények együttes érvényesítését egy általa megbízott zalaegerszegi ügyvédi irodán keresztül.

Szerdán járt le a beküldési határidő, de még csütörtökön is érkeztek igények, így összesen 29 településről 1115 család jelezte, hogy együttesen 28,4 millió forint megtérítésére számít. A vállalkozói körből 11 településről 41 igény érkezett, ezek összesen 8,7 millió forintot tesznek ki. A települések közül Gellénházáról érkezett a legtöbb, szám szerint 354 kárigény.

A védelmi bizottság 44 olyan települést vett nyilvántartásba, ahol január utolsó napjaiban 48 óránál tovább szünetelt az áramszolgáltatás. Többségében a mélyhűtőkben felolvadt élelmiszerek ellenértékének megtérítésére számítanak a zalai településeken, de többen kérték a tönkrement fagyasztók árának kifizetését. A bejelentések alapján néhány ezer forinttól több mint 200 ezer forintig terjed a károk egyénenkénti összege.