Szerződéses rendőröket hívna az ORFK

Vágólapra másolva!
Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint szerződéses rendőrök alkalmazásával hatékonyabbá lehetne tenni a rendőrséget - olvasható a csütörtöki Népszabadságban. A rendőrség még tavaly augusztusban állított össze egy javaslatcsomagot az igazságügyi tárca számára, az ötletek között mobil rendőrőrsökként működő bevetési egységek és többezer fős létszámfejlesztés is szerepelt.
Vágólapra másolva!

A szerzdőséses rendőri szolgálat bevezetését kérte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az igazságügyi tárcától - írja a csütörtöki Népszabadság egy birtokában lévő dokumentumra hivatkozva. A napilap szerint az ORFK tavaly augusztusban adta át a minisztériumnak azt a koncepciót, amelyben szerepel ez a kérés. A rendőrség kérte továbbá kétezer új rendőr felvételét, a körzeti megbízotti hálózat továbbfejlesztését, milliárdos technikai fejlesztéseket és a képzési rendszer átalakítását.

Az ORFK a szerződéses rendőrök alkalmazásával az érettségivel nem rendelkező, de a rendőri pálya iránt érdeklődő fiatalokat nyerné meg. Őket a tiszthelyetteseknél rövidebb idő alatt képeznék ki, és elsősorban a bevetési egységeknél, tisztesi rendfokozatban léphetnének szolgálatba, de magasabb képesítésű rendőrökkel járőrözhetnének is.

Az ORFK azt javasolta, hogy 2008-ban és 2009-ben is 500-500 körzeti megbízottat vegyenek fel - ez kétmilliárd forintba kerülne. A rendőrség szerint arra lenne szükség, hogy minden kistérségben állomásozzon egy tizenöt fős bevetési egység, amelyek mobil rendőrőrsökként működnének, ehhez újabb háromszáz fős létszámfejlesztés kellene. 5,5 milliárd forintból megoldható lenne az ORFK szerint, hogy további 1200 embert vegyenek fel Budapestre, a Tiszántúlon és a Dunántúlon pedig 600-600 fős rendőri alakulat jöjjön létre. A rendőrség felvetette a tiszthelyettesképzés átalakítását is.

Draskovics Tibor rendészeti miniszter a Népszabadságnak azt mondta: ő rendelte a tanulmányt augusztusban az ORFK-tól. Szerinte főleg arra kellene koncentrálni, hogy a rendőrség meglévő eszközeit hogyan lehetne hatékonyabban felhasználni, de hozzátette: a felvetett célok egy része megvalósult, mert nőtt a körzeti megbízottak és a bevetési egységek létszáma. A múlt héten az ORFK évértekelő értekezletén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismét arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy állítson össze egy javaslatcsomagot arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a rendőrséget.