Vágólapra másolva!
Ne vegye védelmébe a fővárosi önkormányzat a VII. kerület egyik százötven éves, Nagydiófa utcai házát - szól egy hamarosan a fővárosi közgyűlés elé kerülő javaslat. Az épületre helyi védettséget kért egy egyesület a fővárostól, ami megnehezítené a bontást vagy az átépítést. Az üresen álló, egy befektető tulajdonában levő házat több szabály is védi, ez azonban az egyesület szerint egyáltalán nem garancia arra, hogy meg is marad.
Vágólapra másolva!

A fővárosi közgyűlés február 26-i ülésén a képviselők a régi pesti zsidónegyed egyik házáról is szavaznak. A Nagydiófa Egyesület kérte korábban a fővárostól, hogy helyezze helyi védelem alá a Nagydiófa utca 8. alatti, százötven éves épületet. A helyi védettség megnehezítené a ház lebontását vagy átalakítását. A fővárosi közgyűlés elé kerülő javaslat azonban azt kéri, a képviselők ne szavazzák meg a ház védelmét.

Az üresen álló ház egy ingatlanbefektető - a Gozsdu udvar átlakítását is végző holding, az Autóker egyik cégének - tulajdonában van. A cég, a Grandio Residence Kft. 2007 decemberében kapott elvi építési engedélyt a házra, majd egy hónap múlva beadta a bontási engedélykérelmet - derül ki a közgyűlés elé kerülő előterjesztésből. A bontási engedélyt azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közreműködésére felfüggesztették.

Az épület ezen túl több irányból is védett: a világörökség védőzónájába tartozó területen áll, amelyet 2005-ben műemléki jelentőségű területté is nyilvánítottak, ezen kívül a hetedik kerület helyi védelem alá is helyezte. A Nagydiófa Egyesület szerint azonban ez nem elég. Bakó Katalin, az egyesület egyik tagja szerint "bármi bekövetkezhet". Ha mindenki betartaná a világörökségi területre vonatkozó szabályokat, akkor nem kellene félteni a zsidónegyedet. A kerületi helyi védelemnek sincs valós tartalma, hiszen bármikor megszüntethetik, így a főváros védelmére lenne szükség - mondta Bakó az [origo]-nak.

Az egyesület szerint a főváros is mulasztott a zsidónegyed ügyében, ugyanis a 2005-ös változást - ekkor vált műemléki jelentőségű területté a városrész - máig nem vezették át a fővárosi szabályozási tervbe, pedig ez kötelező lett volna. Ezért "pótmegoldásként" kérték a fővárostól, hogy vegye védelmébe a házat - mondta Bakó. Az egyesület attól fél, hogy enélkül "a dózer áldozatává" válik a ház, több zsidónegyedbeli épülethez hasonlóan.

A közgyűlés elé kerülő előterjesztésből viszont kitűnik, a főváros ügyosztályai nem ajánlják a Nagydiófa utcai ház védelmét. Az előterjesztő azzal érvel, hogy a ház építészeti szempontból nem különleges, kivitelezése nem magas színvonalú, ezért a védelem "szakmailag nem javasolt". Az előterjesztés szerint elegendő, hogy műemléki jelentőségű területen áll a ház, és a kerületi védelmet is megnyugtatónak tartja a főváros. Ezzel a főváros tulajdonképpen a ház tulajdonosával, a befektetővel értett egyet, akik levelükben éppen így érveltek a fővárosi védettség megszavazása ellen.