Pozsonyban ülnek össze a magyar és a szlovák politikusok

Vágólapra másolva!
Március 4-én Pozsonyban találkozik a szlovák és magyar parlament emberi jogi bizottsága. A találkozón többek között a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzés is szóba kerül. Február 2-án azért maradt el a találkozó, mert a magyar bizottság fideszes elnöke előzetes egyeztetés nélkül akart egy a meccsről készült videót levetíteni.
Vágólapra másolva!

Március 4-én találkozik Pozsonyban a magyar és a szlovák emberi jogi bizottság delegációja - mondta az MTI-nek csütörtökön Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke. Balog csütörtökön volt Pozsonyban, hogy előkészítse a március 4-i ülést.

A fideszes politikus közölte: tárgyalni fognak a nyelvtörvényről, a nemzeti szimbólumok kérdéséről, valamint a dunaszerdahelyi focibotrányról is. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke azt mondta az MTI-nek: semmiféle tabu téma nem lesz a találkozón.

A pozsonyi találkozó oka, hogy február 2-án Budapesten elmaradt a két parlament emberi jogi bizottságainak találkozója. A magyar bizottság elnöke előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésről. A szlovákok ezt nem fogadták el, és távoztak a parlamentből.

Az MSZP és az SZDSZ is elítélte, hogy megbeszélés nélkül akarták levetíteni a felvételt. Balog Zoltán viszont azt mondta: "fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság". A szlovák parlamenti bizottság elnöke azt közölte: megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák küldöttségét a magyar fél, hogy előzetes egyeztetés nélkül akarta videofelvételt levetíteni.

Szlovákia és Magyarország nem ét egyet a dunaszerdahelyi focimeccsen történtekkel. A november 1-jén játszott dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen szlovák rohamrendőrök benyomultak a hazaiak szektorába - ahol magyarok is voltak -, és rátámadtak az emberekre. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyarországi szurkoló.

A mérkőzésen történt rendőri beavatkozás feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország között. A magyar fél aránytalannak tartotta a rendőri beavatkozást, és annak jogosságát alátámasztó bizonyítékokat követelt a szlovákoktól. A szlovák rendőrség azt állította, hogy bizonyító erejű videofelvétellel rendelkezik, ezt azonban a mai napig nem adta át Magyarországnak.