Fegyelmit kapott a Benczét megvezető megyei főrendőr

Vágólapra másolva!
Fegyelmit kapott Veszprém megye rendőrfőkapitánya - írja a Népszabadság. A megyei kapitány ugyanis félretájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitányt a Cozma-gyilkosság egyik gyanúsítottja elleni elfogatóparancs késésével kapcsolatban. A késés miatti felelősséget a rendőrség először a bíróságra kente, de később elismerték a hibát és bocsánatot kértek.
Vágólapra másolva!

Írásos fegyelmit kapott Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megye rendőrfőkapitánya Bencze József országos rendőrfőkapitány félretájékoztatásáért - írja a Népszabadság. Bencze a megyei főkapitány tájékoztatása alapján állította azt a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén, hogy azért késett a nemzetközi elfogatóparancs kiadása a Cozma-gyilkosság egyik gyanúsítottjai ellen, mert nem tudták elérni az ilyen döntéshez szükséges bírót.

A veszprémi bíróság hétfőn tagadta ezt., és közölték: a rendőrség meg sem próbálta felhívni ügyeletesüket. Ezt később a rendőrség belső vizsgálata is megerősítette. Azt állapították meg, hogy Bencze Józsefet tévesen tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság illetékese az ügyben, és valójában mind az eljáró ügyészség, mind a bíróság "azonnal, késedelem nélkül intézkedett" a rendőrség kérésére. Bencze bocsánatot kért a bíróságtól.

Az ügyben eközben szerdán újabb embert fogott el a rendőrség. A 47 éves B. Csabát Zalaegerszegen vették őrizetbe, Veszprémben kihallgatják, és ezután döntik el, hogy meggyanúsítják-e. Ha igen, akkor ő lesz a Cozma-ügy ötödik gyanúsítottja. Két másik, Ausztriában elfogott és ott őrzött gyanúsítottat gyorsított eljárásban, már pénteken átadják magyar kollégáiknak az osztrák rendőrök.