Egyre több pénzváltót próbálnak kirabolni

Vágólapra másolva!
Gazdasági problémák állhatnak annak hátterében, hogy tavaly nőtt a vagyon elleni bűncselekmények, azon belül is a pénzváltók, illetve lottózók elleni rablások száma - mondta egy rendőrségi gyűlés után Házi István, az országos rendőrfőkapitány helyettese. A főrendőr szerint az is komoly gond, hogy egyesek élezni próbálják a kisebbség és a többség közötti feszültséget.
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen növekedett tavaly a pénzváltók és lottózók elleni támadások száma - mondta a Békés megyei rendőrök szerdai évértékelő tanácskozása után Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyettes vezetője. A vezérőrnagy szerint az sem ritka, hogy idős emberek is késsel fenyegetőzve próbálnak pénzt kikényszeríteni az újságárustól.

Ez a főkapitány-helyettes szerint azt jelenti, hogy a bűncselekmények "mögött valamilyen gazdasági problémák húzódhatnak meg. A motívumok között pedig a gyors pénzszerzés és az elkeseredettség, ami megjelenik." Házi szerint általában is növekedett a vagyon elleni bűncselekmények száma, és nagyon sok esetben idős embereket támadnak meg.

Másik probléma Házi szerint a lakosság konfliktustűrő képességének hiánya. Néhány bűncselekmény ugyanis felkorbácsolta a hangulatot, és egyesek a kisebbség és a többség közötti együttélési szabályok túlhangsúlyozásával megpróbálnak még feszültebb helyzetet előidézni - mondta a főkapitány-helyettes.

A rendőrség például a körzeti megbízottak számának növelésével igyekszik a gondokat megelőzni - mondta a főkapitány-helyettes. Emellett "guruló szolgálatot" is terveznek, amely nem csak megerősíti az egyes kistérségeket, hanem kezeli is a konfliktushelyzeteket. Az idősek védelme érdekében a rendőrség a szociális ellátórendszer bevonásával keres megoldásokat, például jelzőberendezések csatlakoztatását a rendőrőrsökre.