Latyakosak, de járhatóak az utak országszerte

Vágólapra másolva!
A fővárosi főutakat sikerült megtisztítani az éjszaka hullott hótól, de a külső területeken, illetve a mellékutakon még jelenleg is dolgoznak a hókotrók. A BKV járatai el tudtak indulni, de a budapesti elővárosi közlekedésben késésekre kell számítani. Több kamion is megcsúszott a jeges utakon. Délelőtt valamennyit javult a helyzet, de több helyen komoly gondot okoznak a hóátfúvások és a havas, latyakos utak.
Vágólapra másolva!

Jól járhatóak a főutak a fővárosban, a budai és a pesti oldalon egyaránt - mondta az [origo]-nak szerda reggel a Fővinform ügyeletese. Kivételt jelentenek Pesten a külső, városhatárhoz közeli területek, illetve Budán a magasan fekvő részek, ahol még havasak az utak.

A BKV minden járata elindult, azonban a menetidő pár perces meghosszabbodására számítani kell - tette hozzá az ügyeletes, aki szerint nincsen a szokásosnál nagyobb dugó a fővárosban. Egy baleset történt a Fehérvári útnál, több helyről pedig a közlekedési lámpák meghibásodását jelentették.

A fokozódó hóesés és a hidegebb idő nagy kihívást jelentett az éjszaka a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársainak, ennek ellenére biztosították szerdán hajnalra a fővárosi főutak járhatóságát - mondta Horváth László, az FKF Zrt. helyettes szóvivője szerdán kora reggel. Mintegy 73 járművel takarítják Budapesten a főutakat, de a járdák tisztításához továbbra is várják a hómunkások jelentkezését. Kedden délután 350 hómunkást tudtak felvenni, akiknek egy 8 órás műszakra nettó 3000 forintot fizetnek.

A fővárosban kedden este tíz órától erősödött fel a hóesés, az FKF saját mérései szerint szerdán 3 óráig 15 centiméternyi hó esett. A hókotrók 1200 kilométernyi főutat takarítanak folyamatosan Budapesten, az alacsonyabb hőmérséklet miatt pedig az éjszaka gyakrabban kellett visszatérniük a hókotróknak a már megtisztított útszakaszokra. A mellékutakon továbbra is az autósok türelmét kérik - oda a havazás elállta után 6-9 órával tudnak gépeket küldeni. A helyettes szóvivője azt kérte, hogy a magánház-tulajdonosok és a társasházakat üzemeltetők tisztítsák meg az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat.

Semmilyen fennakadást nem okozott a havazás a BKV szerda délelőtti közleménye szerint. A megállók takarítása, síkosságmentesítése folyamatos, de arra hívták fel az utasok figyelmét, hogy a járművek lépcsői csúszósak, ezért fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál.

Késések az elővárosi vasútvonalakon

Az országos havazás miatt a budapesti elővárosi vasútvonalakon öt-tíz perces késésekre kell számítani - közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese szerda reggel. Mint mondta, váltóállítási nehézségek miatt elsősorban az Esztergom, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, Hatvan, Újszász és Cegléd felé közlekedő vonatok késnek. A távolsági és a nemzetközi szerelvények egyelőre menetrend szerint járnak.

Két alsórendű út nem járható

Fejér megye északi részén még délután is hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A legkritikusabb helyzet a Bicskét Söréddel összekötő úton alakult ki, ahol rendőri irányítás mellett váltakozó irányban halad a forgalom - közölte a Magyar Közút Kht. Az útra merőleges irányból fújó, erős szél által felhordott hó miatt helyenként 10-20 méterre csökkent a látótávolság. Az Csákvárt Vértesboglárral összekötő szakasz kétharmadán is hóátfúvás van. A hó eltakarításán mintegy 30 hóeke, illetve hómaró dolgozik a megye északi területén.

Javult a közlekedési helyzet szerda délelőtt az országban, miután a legtöbb helyen már nem esik a hó. Az Útinform ügyeletese szerint a főútvonalak járhatóak, de sónedvesek, latyakosak, az alsóbbrendű úthálózat az éjszakai havazás nyomán letaposott havasak vagy hókásásak. Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyében különösen nedvesek az utak, Salgótarján és Balassagyarmat környékén pedig a -8 fok körüli hőmérséklet miatt erősen fagy, az utak jegesek.

Az Útinform adatai szerint a Bakonyban, és a Vértesben a nagyon erős szél miatt hóátfúvások vannak. Két kisebb alsórendű út nem járható, Vértesboglár és Csákvár, illetve Olaszfalu és Felsőperepuszta közt.

Éjszaka és hajnalban viszont több helyen is gondot okozott a lehullott hó, Hatvan határában az eljegesedett elkerülő úton egy keresztbe fordult szlovák kamion zárta le a forgalmat az éjszakai órákban. Heves megyében az éjszaka folyamatosan havazott, az utakra ráfagyott a hóréteg, így azok rendkívül csúszóssá váltak. Teljes útzár volt kamion műszaki mentése miatt nagyjából reggel 8 árig a 47-es főúton is, Székkutastól 1 km-re Hódmezővásárhely irányába.