Átszabná az önkormányzati rendszert a kormány

Vágólapra másolva!
Megfelezné az önkormányzati képviselők számát a kormány. Csökkentenék a főállású polgármesterek és az önkormányzati hivatalok számát is. A csomag összesen 20 milliárd forintos megtakarítást jelentene - mondta Gyenesei István önkormányzati miniszter. Az önkormányzati törvényt csak kétharmados többséggel lehet módosítani, a kormánynak így mindenképpen szüksége lesz az ellenzék támogatására.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati rendszer tervezett átalakításáról beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón Gyenesei István önkormányzati miniszter. Az átalakítás célja, hogy a rendszer ésszerűbben, takarékosabban, demokratikusan működjön, és hatékonyabb, az állampolgári igényeket jobban kielégítő legyen - fogalmazott. Gyenesei szerint jelenleg probléma, hogy túlságosan tagolt a rendszer, emiatt szétaprózott az önkormányzati igazgatás, túl drága a bürokrácia, és mindez megnehezíti a polgárok ügyeinek intézését.

A kormány egyik javaslata szerint az önkormányzati képviselő-testületek létszámát differenciáltan csökkentenék. E szerint a jelenlegi csaknem 26 ezer fős létszám 14 ezerre csökkenne, mintegy 46 százalékkal. Ez Gyenesei szerint nyolcmilliárd forintos megtakarítást jelentene a helyhatóságoknak.

A kormány azt is javasolja, hogy páros létszámú legyen minden képviselő-testület, és terjesszék ki a polgármesteri vétójogot. Emellett szerinte át kell gondolni, hogy az 500 fő alatti településeken működjön-e főállású polgármester - ennek feltétele az lenne, hogy a falu költségvetésén belül a működési költségek 5 százalékát nem haladhatná meg a polgármester fizetése.

Átalakítanák a jegyzők jogállását is, körjegyzőséget nem csak egymással határos települések alakíthatnának. Ezenkívül csökkenne az önkormányzati hivatalok száma is, 1500 fő alatti településen ugyanis nem lehetne önálló hivatalt működtetni.

Gyenesei szerint, ha az összes javaslatuk megvalósulna, az önkormányzati csomag 20 milliárd forintos megtakarítást jelentene. A javaslatoknak "húszéves beidegződésekkel, szakmai-politikai ellenállással kell megküzdeniük" - mondta a miniszter. Hozzátette: javaslataik szinte mindegyike érinti az önkormányzati törvényt, amelyet csak kétharmados többséggel lehet módosítani.

Az elfogadási esélyekre vonatkozó kérdésre azt mondta, hisz abban, hogy az állampolgárok szolgálata az ellenzéknek is fontos. Úgy vélte, hogy minden lépést nem tudnak majd megtenni azok közül, amelyek javaslataik között szerepelnek, "de ez még nem ok arra, hogy semmit se tegyenek".