Felmentették a drogdílert lelövő rendőrt

Vágólapra másolva!
Nem jogerős felmentő ítéletet hozott szerdán a bíróság annak a rendőrnek az ügyében, aki 2006-ban egy vecsési akció során lelőtt egy drogdílert. A bíró a jogos önvédelmi helyzettel, illetve azzal indokolta az ítéletet, hogy a rendőrnek mindössze 2-3 másodperce volt arra, hogy eldöntse, hogyan akadályozza meg a bűnöző esetleges elmenekülését.
Vágólapra másolva!

Felmentette a Pest Megyei Bíróság az emberölés bűntettének vádja alól B. Balázs rendőr őrnagyot, aki 2006. január 24-én Vecsésen drogdílerek elfogása közben fegyverével halálosan megsebesítette az egyik dílert. Az őrnagy parancsnoka és fegyveres biztosítója volt a bűnözők elfogására indított akciónak.

A dílerek egy kis parkolóban tartózkodtak, melyet az akció során lezártak három rendőrautóval. Az egyik díler gyalogosan elmenekült, míg a parkolóban rekedt társa autóval előbb nekiment az egyik rendőrautónak, majd tolatni kezdett és elsodort egy rendőrt. Mivel az akciót vezető őrnagy úgy érzékelte, hogy a díler előremenetbe kapcsolt, kétszer rálőtt a szélvédőn át. A második lövés mellkason találta a fiatalembert, aki rövid időn belül meghalt.

A felmentő ítélet indokolása szerint B. Balázs nem embert akart ölni, hanem önmagát és a társát védte, és azt is meg akarta akadályozni, hogy elmeneküljön a férfi, aki arra készült, hogy átadja a bűnözők által használt autóban lévő egy kilogrammnyi hasist. A bíró azt mondta: az adott helyzetben az őrnagynak két-három másodperc alatt kellett döntenie, és indokoltan választotta a legsúlyosabb kényszerítő eszközt.

A szerdai tárgyaláson meghallgattak két orvos szakértőt, egy fegyverszakértőt, illetve egy tanút: a megölt díler társát, aki már letöltötte a büntetését. Az ügyész perbeszédében azt mondta: számos más, enyhébb eszköz állt volna a vádlott rendelkezésére, hogy megfékezze a bűnözőt, ám ő "érzelmi alapon" lőtt. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy az őrnagy célja a díler megállítása, nem pedig a megölése volt. B. Balázs mindvégig ártatlannak vallotta magát. Szerdán is azt mondta, hogy nem lelőni, hanem elfogni akarta a bűnözőt, az adott helyzetben legjobb belátása szerint cselekedett, és önvédelemből húzta meg a ravaszt.

A felmentő ítélet nem jogerős, mivel az ügyész fellebbezett ellene.