Hunvald nélkül is átment a pénzelosztó rendelet

Vágólapra másolva!
Ellenzéki támogatással elfogadta a fővárosi kerületeknek szánt pénzek elosztásáról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz-KDNP-s támogatásra azért volt szükség, mert Hunvald György előzetes letartóztatása után a városvezetés elvesztette a többségét. A most elfogadott rendeletet a külső kerületek továbbra is igazságtalannak tartják, de a törvényi keretek megváltoztatására csak az Országgyűlésben van lehetőség.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a 2009-es forrásmegosztási rendeletet, amely a városvezetés rendelkezésére álló pénzeket osztja szét a fővárosi önkormányzat és a kerületek között. A rendeletet három kerület fideszes vezetője utasította el, és a szavazáson nem vett részt az MDF-frakció, valamint Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője sem.

A hétfői rendkívüli ülésen megszavazott rendelettel idén csaknem 216 milliárd forintot osztottak meg a kerületek és a főváros között. A törvénynek megfelelően a pénz 53 százalékát differenciáltan osztják szét, az elosztás módjával azonban a külső városrészek vezetői továbbra is elégedetlenek.

Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere a közgyűlésen jelezte: a 2006-ban szerinte "primitív vásári alku" keretében elfogadott törvényi szabályozás továbbra is "a külső kerületeket bünteti". A törvény nem veszi figyelembe ezeknek a városrészeknek a jelentős infrastrukturális elmaradottságát, valamint azt sem, hogy nagy zöldterületet kell fenntartaniuk.

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester elismerte, hogy a törvény jelenleg nem megfelelően szabályozza az egyes kerületeknek az állandó népességre jutó normatíváját. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes előterjesztői kiegészítőjében ezért egyebek közt elmondta, hogy a 2006-os forrásmegosztási törvény módosítására javaslatot készítenek az Országgyűlés tavaszi időszakára.

Ikvai elismerte, hogy a jelenlegi törvény nem tudja kezelni a külső kerületek problémáit, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat évek óta saját terhére kompenzálja a kerületeket. Hozzátette: az Állami Számvevőszék nemrég észrevételezte, hogy a főváros a törvényi szabályozással ellentétesen kevesebb pénzt oszt magának.

Az idei forrásmegosztási rendelet végül a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával ment át. Nekik Demszky Gábor külön köszönetet mondott a támogatásért, mivel nélkülük a szocialista-szabad demokrata városvezetésnek nem lett volna meg a többsége a közgyűlésben. A többséget azután vesztette el a városvezetés, hogy az erzsébetvárosi ingatlaneladások kapcsán előzetes letartóztatásba került Hunvald György VII. kerületi polgármester (MSZP), önkormányzati képviselő.

Demszky Gábor közölte: a főváros idén 6,2 milliárd forinttal több pénzt biztosít a kerületeknek, mint amennyi a törvény szerint járna nekik. Megjegyezte, hogy idén minden kerület részesedése növekszik, bár jelentősen eltérő nagyságrendben. Lesz kerület, amely 22, lesz amely 800 millió forinttal kap többet.