Megválasztotta Boross Péter utódját az MDF

Vágólapra másolva!
Az MDF országos választmánya Dragon Pált választotta Boross Péter megüresedett képviselői helyére. Boross januárban mondott le országgyűlési helyéről, döntését előrehaladott korával és azzal indokolta, hogy már nem tudja elviselni a parlamentben uralkodó agressziót és a munka alacsony színvonalát.
Vágólapra másolva!

Dragon Pált, az MDF Pest megyei szervezetének elnökét választotta az MDF országos választmánya Boross Péter volt miniszterelnök helyére. Boross február elsejével mondott le parlamenti mandátumáról, megüresedett helyére a Pest megyei választmány három személyt javasolt: első helyen Droppa Béla Pest megyei alelnököt, Dragon Pál Pest megyei elnököt és Vella Nándor csömöri alpolgármestert - közölte Makay Zsolt, a választmány elnöke.

Az MDF elnöksége a 63 éves ügyvédet, Dragon Pált jelölte, mivel a 2006-os parlamenti választásokon Szentendrén ő érte el a legjobb, 6,55 százalékos eredményt a párt színeiben - tette hozzá a választmányi elnök. Dragon végül 41-36 arányban szavaztak a résztvevők.

Boross Péter mandátuma a Pest megyei listáról származott, így a megyei választmány javasolhatott utódot. A megyei MDF jelöltjei között ugyanakkor első helyen nem a megválasztott Dragon Pál, hanem Droppa Béla szerepelt - az MDF országos elnöksége mégsem őt javasolta.

Az MDF a teljesítményre hivatkozik

Az [origo]-nak a Pest megyei választmány egyik névtelenséget kérő tagja ezt úgy értelmezte, hogy az országos elnökség szembe ment a megyei többség akaratával. Szerinte azért, mert megijedtek a Pest megyei választmány által támogatott Droppa fiatalságától, és inkább Dragon Pált támogatták, aki ráadásul a Tisztelet Társaságának tagja. A név nélkül nyilatkozó választmányi tag azt állította, hogy a szombati országos választmányi ülésen kizárólag Dragon Pálról szavaztak, a másik két jelöltről nem, annak ellenére, hogy ezt a Pest megyei választmány kérte. Bár a megyei politikusok elfogadják az eredményt, nagy feltűnést keltett a szoros szavazati arány.

Megkérdeztük erről Makay Zsoltot, aki szerint az országos elnökségnek nem volt kifogása Droppa Béla ellen, de azért inkább Dragon Pált javasolták Boross helyére, mert ő 2006-ban több szavazatot hozott az MDF-nek. Makay nem tud róla, hogy támogatottjuk a Tisztelet Társaságának tagja lenne, azt mondta, a teljesítményelv mellett ez nem volt szempont az országos elnökség előtt.

Az MDF és a Tisztelet Társasága 2006-ban kötött választási megállapodást, a szervezet ennek alapján delegálhatta a demokrata fórum listájára Vas Jánost, aki így parlamenti mandátumot szerzett. A társaság tavaly októberben kezdeményezte az MDF-el kötött 2006-os választási megállapodás felbontását, és felszólította Vas János országgyűlési képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat az Országgyűlésben. Vas ennek eleget is tett, kilépett az MDF képviselőcsoportjából, amelynek létszáma ezzel a házszabályban meghatározott tíz alá csökkent, így a frakciót egy időre a megszűnés fenyegette. Vas független képviselőként tagja maradt a parlamentnek, nem sokkal később pedig kilépett a Tisztelet Társaságából.

Boross nem bírta a verbális agressziót

Boross Péter januárban jelentette be, hogy lemond képviselői mandátumáról. Döntését azzal indokolta, hogy előrehaladott kora - betöltötte a 80. életévét - miatt már nem tudja elviselni a parlamenti ülésteremben uralkodó állapotokat, a jogalkotás alacsony színvonalát és a verbális agressziót. Tagadta ugyanakkor, hogy összetűzött volna Dávid Ibolya pártelnökkel, és azt mondta, továbbra is az MDF-ért kíván tevékenykedni.

Az MDF közleménye szerint az ülésen arról is döntöttek, hogy a párt egy időben kezdi meg a felkészülést az európa parlamenti választásokra és a legkésőbb jövő tavasszal bekövetkező országgyűlési választásokra.

"A testület meghatározta az országgyűlési választások képviselőjelöltjeinek kiválasztási szempontjait. A választmány az eddigi gyakorlattól eltérően kiemelten kezelte a teljesítményelv fontosságát. A testület úgy döntött, hogy az országgyűlési választásokra készülő országos lista helyek egyharmadát azok a megyei és választókerületi jelöltek kapják, akik a legsikeresebben szerepelnek az európa parlamenti választásokon" - olvasható a párt közleményében.