Fennakadások közúton, vasúton a kelet-magyarországi hóesés miatt

Vágólapra másolva!
Sok a közúti baleset, számos autó és kamion elakadt, és késnek a vonatok is az ország keleti felében az intenzív havazás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 15 centiméternyi hó hullott péntek reggelre, de a havazás Csongrádban is fennakadásokat okoz. A Dunántúlon eközben napsütésre is lehet számítani az előrejelzés szerint.
Vágólapra másolva!

Több baleset történt Csongrád megyében a pénteken lehullott három centiméternyi hó miatt. A régi 5-ös úton péntek délelőtt Röszke közelében két személygépkocsi frontálisan ütközött, az egyik teljesen kiégett - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A 47-es főúton a kardoskúti elágazásnál egy kamion megcsúszott, bebicskázott és egy fának ütközött. Senki sem sérült meg, de a műszaki mentés idejére a fél útpályát lezárták. Szikáncs és Földeák között két autó ütközött frontálisan, személyi sérülés itt sem történt, de az utat a helyszíni szemle befejezéséig lezárták.

A Magyar Közút Kht. szegedi üzemmérnöksége szerint a városban és környékén valamennyi út hókásás, latyakos, de járható. Éjfél óta folyamatosan dolgoznak az utak megtisztításán, jelenleg is öt munkagép járja a kisebb utakat.

A havazás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fennakadások voltak a közúti forgalomban. Újfehértó közelében ketten sérültek meg a 4-es főúton, ahol három autó ütközött össze a sűrű hóesésben. Demecser és Gégény között egy autó borult fel, egy ember súlyosan megsérült.

A hóesés és az erős szél miatt folyamatosan történtek kisebb balesetek, árokba csúszások, a mozgásképtelen autókat tűzoltók segítik vissza az útra. A megyei katasztrófavédelem szerint folyamatosan dolgoznak, főként elakadt autókat és kamionokat kell menteniük, ezért lelassult a közlekedés néhány útszakaszon.

Hófúvás Hajdú-Biharban

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Hajdú-Bihar egyes térségeiben, főként Püspökladány, Nádudvar, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes környékén. A Magyar Közút régióügyeletese szerint folyamatos a havazás, eddig 10-12 centiméter hó hullott, de nincs megközelíthetetlen település. A főutak hókásásak, sónedvesek, a mellékutakat letaposott hó fedi. Debrecenben és környékén 10, Hajdúszoboszló térségében 6, Polgárnál 5, Berettyóújfaluban pedig 9 munkagéppel tisztítják az utakat. A debreceni önkormányzati utakat 8-9 munkagép tisztítja.

A Hajdú Volán autóbuszjáratai kisebb késésekkel közlekednek. Hajdúszoboszlónál a 4-es úton baleset történt, Hajdúhadház térségében pedig árokba csúszott egy kamion, ezért félórás késés is előfordult, de járatkimaradás sehol nem volt.

Behavazott váltók

Az orkán erejű szél és az intenzív havazás gondot okoz a vasúti közlekedésben is: a MÁV-Start Zrt. szerint a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon 20-25 perces késésekre kell számítani. Szabolcsban csütörtök éjszaka kezdődött a havazás. Péntek reggelre körülbelül 15 centiméter hó hullott, de az előrejelzések további húsz centiméternyi havat jósolnak.

A hajnaltól tartó havazás miatt a szolnoki, a debreceni és a békéscsabai területeken is késnek a vonatok, főként váltóállítási gondok miatt. A Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalon 20-30, a Budapest-Szolnok-Debrecen Záhony vonalon 20-25 perc késéssel kell számolni. A MÁV szerint problémát okoz, hogy az orkán erejű szél valamint az elhaladó vonatok ellenszele a havat behordja a váltókba, így minden járat után meg kell azokat tisztítani.

Az [origo] időjárásrovatának jelentése szerint a keleti megyékben pénteken ismétlődő havazásra, hószállingózásra kell készülni. A Dunántúlon a változó felhőzet mellett rövidebb-hosszabb időre kisüt a nap. További részletes előrejelzésért kattintson ide.