Mégsem lövik ki a kóbor kutyákat Pesterzsébeten

Vágólapra másolva!
Lefújta a pesterzsébeti önkormányzat a kerület határában élő kóbor kutyák kilövését. Az egyik bevásárlóközpont mögötti erdős területen falkában járó kutyák kilövésére azért készültek, mert az önkormányzat szerint veszélyben volt a lakosság. Az állatvédők csütörtökön hiába kerestek elvadult kutyafalkát az erdőben, tiltakozásukra az önkormányzat elállt a tervtől.
Vágólapra másolva!

Mégsem lövik ki a Pesterzsébet és Soroksár határában élő kóbor kutyákat - tudta meg az [origo]. Az önkormányzat főjegyzője pénteken döntött így, miután állatvédők tiltakoztak a tervezett akció ellen.

Az eredeti terv szerint az önkormányzat február 26-ára szervezte volna meg a kutyák kilövését. Egy, a környéken terjesztett tájékoztató szerint a Köves út melletti kiserdőben, a Tesco-Lőrinci út fás környékén falkába tömörült kóbor kutyák veszélyeztették a lakosságot, többször támadtak meg embereket. A tájékoztató szerint "az intézkedésre azért van szükség, mert a rendelkezésünkre álló, befogásukra alkalmas eszközök hatástalannak bizonyultak" - olvasható az önkormányzat által terjesztett szövegben.

Az akció ellen több állatvédő szervezet tiltakozott. Legendi Jutka, a Zöld Zebra állatvédő szervezet vezetője csütörtökön azt mondta az [origo]-nak: azt tervezik, hogy az állatvédelmi ombudsmanhoz fordulnak az ügyben. Legendi szerint az erdős környéken több hajléktalan lakik, ők sok kutyát tartanak. Azt azonban nem tudta, hogy valóban van-e elvadult kutyahorda a környéken. Az egyik állatvédő internetes fórum szerint csütörtökön többen bejárták az erdőt, de nem bukkantak rá a kutyákra.

Legendi elismerte, hogy a kóbor kutyákat nagyon nehéz lenne befogni a környéken. Az állatvédő fórum egyik hozzászólója úgy tudja, miután az önkormányzat a tiltakozások miatt lefújta a kutyakilövést, megállapodott az Illatos úti teleppel, hogy a napokban megpróbálják befogni a kutyákat. Az ügyben az önkormányzat nem nyilatkozik.