Vágólapra másolva!
Megérkeztek Budapestre Ophélie Bretnacher szülei, hogy azonosítsák a csütörtök este Csepelen megtalált női holttestet. Az AFP hírügynökség péntek este - Franciaország budapesti nagykövetségéhez közel álló forrásra hivatkozva - közölte: biztosan Ophélie-t találták meg.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek Budapestre Ophélie Bretnacher, a tavaly december-ben eltűnt francia diáklány szülei, hogy azonosítsák a holttestet, amelyet a csepeli Szabadkikötőnél a Dunában találtak meg csütörtökön - írta pénteken a Népszava online.

Az AFP hírügynökség pedig péntek este - Franciaország budapesti nagykövetségéhez közel álló forrásra hivatkozva - azt írta: biztosra vehető, hogy Ophélie-t találták meg. A francia hírügynökségnek a lány édesapja azt mondta, még nem látták a holttestet, de a nagykövetség munkatársai szerint Ophélie-t találták meg.

A BRFK az MTI-vel péntek este annyit közölt, hogy csak a reggeli közleményüket tudja megismételni. Abban az állt, hogy az éjszaka folyamán soron kívüli boncolásra került sor, az elsődleges igazságügyi orvos szakértői vélemény alapján a nő halálát fulladás okozta, idegenkezűségre, bűncselekményre utaló nyom nem merült fel.

A ruházata, testalkata alapján nagy valószínűséggel a decemberben eltűnt francia diáklány holttestét találták meg, ez azonban teljes bizonyossággal csak a DNS-vizsgálat után jelenthető ki.

Emberrablás gyanújával is nyomoztak

Ophélie Bretnacher az Erasmus program keretében érkezett Magyarországra tavaly szeptemberben. A 22 éves lányt utoljára december 4-én éjjel egy szórakozóhelyen látták, ahonnét haza indult. Azóta nem tudnak róla. Kézitáskáját, benne személyazonossági irataival és mobiltelefonjával a Lánchídon találták meg eltűnése éjszakáján.

A rendőrség korábbi közlése szerint eltűnésének éjjelén a lány egy Dohány utcai szórakozóhelyen alkoholt fogyasztott, majd nem a megszokott útvonalon indult el hazafelé budai lakásába. A térfigyelő kamerák által rögzített utolsó felvételek, amelyeken látható, éjjel háromnegyed kettőkor készültek a Roosevelt térnél.

A nyomozás során a héttagú rendőrcsoport mintegy negyven embert hallgatott ki. Korábban a dunai vízi rendészet a rajnai csendőrszolgálattal közösen egy nagyteljesítményű szonárral (hangvisszaverődés alapján kereső berendezéssel) átvizsgálta a Duna Lánchíd alatti szakaszát, de holttestet nem talált.

Franciaországban a család feljelentése alapján emberrablás gyanújával előzetes bűnügyi eljárás kezdődött. A diáklány keresésében december 18-a óta francia rendőrök is segítenek a magyar hatóságoknak, és - szintén december 18-án - Budapestre érkezett egy francia ügyész is. Közben diáktársai is segítettek a keresésben az interneten, illetve fényképes szórólapokkal Budapesten.

A Legfőbb Ügyészség január 23-án emberrablás miatt indított nyomozást. Előzőleg Ophélie Bretnacher szülei panaszt nyújtottak be amiatt, hogy a Fővárosi Főügyészség elutasította a nyomozást. A Legfőbb Ügyészség ugyanakkor hangsúlyozta, döntésük nem azt jelenti, hogy az emberrablás megvalósult volna, hanem azt: teljes bizonyossággal nem állítható, hogy nem történt meg.