Sztrájkjogot adna a rendőröknek az ombudsman

Vágólapra másolva!
Sérti a jogállam elvét, hogy a rendőrök, tűzoltók nem sztrájkolhatnak - véli az állampolgári jogok biztosa, aki az igazságügyi miniszterhez fordult az ügyben. Szerinte addig, amíg nem veszélyeztetik a közbiztonságot, a rendvédelmi dolgozóknak éppúgy joga van sztrájkolni, mint bárkinek.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa a rendőrök sztrájkjogával kapcsolatban. A jelenlegi törvények szerint tilos a sztrájk az igazságszolgáltatási szerveknél, a Magyar Honvédségnél, a rendvédelmi rendészeti szerveknél és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál, a biztos szerint azonban ez a szabályozás elavult.

Az ombudsman szerint a rendőröknek, tűzoltóknak ugyanolyan jogokat kellene biztosítani a sztrájkra, mint a többi állampolgárnak, azzal a kikötéssel, hogy sztrájkjuk nem veszélyeztetheti a közbiztonságot vagy szervezetük működését. "Általában nincs helye sztrájknak, ha az közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné az életet, az egészséget, a testi épséget, a környezetet, vagy elemi kár elhárítását akadályozná" - írja az ombudsman. Azonban "a rendvédelmi dolgozók sztrájkjogának teljes tiltása sérti a jogállamiság elvét, és nem biztosítja a nemzetközi és a belső jog összhangját" - tette hozzá.