Emberkereskedőket fogtak el Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
A rendőrök szerint négy szabolcsi nőt kényszerítettek prostitúcióra Hollandiában azok a bűnözők, akiket csütörtökön vettek őrizetbe Nyíregyházán. A nőktől a futtatók elvették az általuk keresett pénz nagyobb részét. A házkutatások során a nyomozók jelentős értéket vettek zár alá, többek közt másfél kiló aranyékszert.
Vágólapra másolva!

Emberkereskedelem gyanújával vettek őrizetbe csütörtökön Nyíregyházán két személyt, akik a gyanú szerint Hollandiában futtattak prostituáltakat - jelentették be az akcióban részt vevő magyar és holland rendőrök. Anton Uniterwyk, az amsterdami rendőrség főhadnagya elmondta: egy nyíregyházi férfit és egy nőt vettek őrizetbe, egy másik férfit pedig még keresnek.

A jogtalanul szerzett pénz elkobzásának biztosítására a rendőrök zár alá vettek lakásokat, nagy értékű gépkocsikat, készpénzt, másfél kilogramm arany ékszert és egy 2,8 millió forint értékű zálogjegyet, amit az egyik gyanúsított az általa zálogba helyezett ékszerekért kapott. A házkutatások során legalább 100 ezer euró (közel 29 millió forint) érték zár alá helyezése volt a cél.

Hollandiában legális a prostitúció, szabad akaratából bárki folytathat ilyen tevékenységet, kényszerből viszont nem. A négy Nyíregyháza környéki nőkről pediog Amszterdamban kiderült, hogy kényszerítették őket a magyarországi futtatók. Elszedték tőlük a keresett összeget, csak némi zsebpénzt katnak önfenntartásukra.

Tavaly augusztusban egy másik ügyben hét magyar futtatót tartóztattak le emberkereskedelem gyanújával Hollandiában. Őket első fokon már elítélték: az egyik házaspár közül a férj két év börtönbüntetést, a felesége 15 hónap szabadságvesztést kapott a jelentős vagyonelkobzás mellett.