Figyelmeztetést kapott a késelést agyvérzésnek néző orvos

Vágólapra másolva!
Figyelmeztetéssel megúszta az a pécsi háziorvos, aki agyvérzést állapított meg egy nőnél, akit leszúrtak. Az ügyben indított tisztiorvosi vizsgálat szerint az orvos szakmai hibát vétett, de nem sértett törvényt. Azt, hogy az idős nőt megölték, a kórbonctani vizsgálat tárta fel,  amit maga a háziorvos igényelt, mivel nem volt teljesen biztos az ítéletében. A szakmai hiba az volt, hogy megfordította ugyan a holttestet, de nem vetkőztette le.
Vágólapra másolva!

A szakma szabályai ellen vétett, de jogszabályt nem sértett az a háziorvos, aki január közepén agyvérzést állapított meg egy idős nőnél, akit valójában leszúrtak - ez derült ki a kistérségi tiszti főorvos által lefolytatott közigazgatási vizsgálat során. A vizsgálatot a rendőrség kezdeményezte, mert szerintük a háziorvos komoly szakmai mulasztást követett el. A háziorvost szakmai tévedése miatt figyelmeztetésben részesítették - mondta el az [origo]-nak Schäffer Károly regionális tiszti főorvos.

A háziorvos tévedésére másnap a kórbonctani vizsgálat alatt jöttek rá, itt derült ki, hogy az idős nő 15 késszúrásba halt bele. Schäffer Károly szerint az orvos - akinek több súlyos betegséggel kezelt, régi páciense volt az idős nő - nem tapasztalt semmilyen rendkívüli, a gyilkosságra utaló körülményt a helyszínen, amit a mentők jelentése is alátámaszt.

Az asszony véralvadásgátló gyógyszert szedett. Az orvos azért gondolt agyvérzésre, mert az kísérő vérzéssel is járhat, ami megmagyarázta az idős nő ruháján található vérnyomokat - mondta a regionális tiszti főorvos, aki szerint a szakmai hibát ott követte el a háziorvos, hogy ugyan megfordította, de nem vetkőztette le az elhunytat. A háziorvos azonban nem volt száz százalékig biztos abban, hogy helyesen ítélte meg a halál okát, ezért ő maga igényelte azt a kórbonctani vizsgálatot, amelyen fény derült a halál valódi okára - mondta Schäffer.

A regionális tiszti főorvos közölte, azért, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen eseteket, szakmai továbbképzésre küldik a háziorvosokat.