Felfüggesztette az ÁNTSZ az esztergomi sürgősségi osztályt

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az országos tiszti főorvos az esztergomi kórház sürgősségi osztályát, miután megvizsgálta az ÁNTSZ a személyi és tárgyi feltételeket. Az ellátási minimumfeltételeknek az általuk eddig vizsgált kórházak mindössze 1,2 százaléka nem felelt meg.
Vágólapra másolva!

Az esztergomi kórház sürgősségi osztályának működését március végéig felfüggesztette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - közölte Falus Ferenc, országos tiszti főorvos. Mindez annak az ellenőrzésnek a félidejében történt, amely a személyi és tárgyi feltételeket vizsgálta az intézményekben szakmacsoportonként.

Falus elmondta: nemcsak az esztergomi Vaszary Kolos Kórház sürgősségi osztályának működését függesztették fel. Októberben ugyanígy jártak el a mohácsi városi kórház sürgősségi osztálya esetében, de az az intézmény a megadott határidőig, december végéig pótolta a hiányosságait, és azóta ismét működik.

Az ellátási minimumfeltételeknek az eddig vizsgált kórházak mindössze 1,2 százaléka nem felelt meg, de sok osztályt találtak, ahol "van mit javítani azon a színvonalon vagy munkán, amit ott végeznek" - mondta a tiszti főorvos.

Falus közölte, hogy a tavaly áprilisban indult ellenőrzés első szakaszában eddig 60 területi és 37 súlyponti kórház összesen 272 sebészeti, urológiai, ortopédiai, égéssebészeti, traumatológiai és sürgősségi osztályát vizsgálták. A 44 sebészeti osztályból 22, a 13 sürgősségi osztályból pedig 6 felelt meg minden elvárásnak a területi szintű kórházaknál. A súlyponti minősítésű intézményekben kicsit jobb volt az arány, ott a 42 ellenőrzött sebészeti osztályból 35, a 32 sürgősségiből pedig 16 felelt meg.

A tiszti főorvos elmondta azt is, az ellenőrzés eredményeként 133 jegyzőkönyv született a hiányosságokról, amelyeket pótolniuk kell a kórházaknak. A vizsgálat augusztusi lezárásáig nem tervezik, hogy ezek nevét nyilvánosságra hozzák.