A székesfehérvári kórházban keresték a rendőrök Sz. Ivánt

Vágólapra másolva!
Átkutattak egy székesfehérvári kórházat a rendőrök, akik a vasárnapi veszprémi gyilkosság miatt körözött Sz. Ivánt keresték az épületben, de nem találták meg. Veszprém Megye Közgyűlése egymillió forintot ajánlott fel Sz. Iván kézre kerítőjének. A rendőrség vagyonosodási vizsgálatot kért a kézilabdásokra támadó csoport vezetői, elsősorban Sz. Iván ellen.
Vágólapra másolva!

A veszprémi gyilkosság miatt körözött Sz. Ivánt keresve átkutatták Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Kórházat szerdán a rendőrök, de a gyanúsítottat nem találták meg - közölte az MTI-vel a rendőrség. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság olyan lakossági bejelentést kapott, amely szerint a nemzetközi körözéssel keresett férfi Székesfehérváron van, és egy megadott típusú és rendszámú gépkocsival közlekedik.

Az autót a kórház közelében állították meg és vonták ellenőrzés alá, de Sz. Iván nem volt a kocsiban. A kocsiban ülő három férfit meghallgatták, de azok semmilyen érdemleges információval nem tudtak szolgálni a gyanúsított tartózkodási helyéről, és azt is tagadták, hogy a férfi a kocsiban ült volna korábban - közölte a rendőrség.

A veszprémi közgyűlés is díjat tűzött ki

Egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Veszprém Megye Közgyűlése Sz. Iván kézre kerítőjének - jelentette be Lasztovicza Jenő, a közgyűlés elnöke szerdán Veszprémben. Lasztovicza szerint a 40 tagú testület mindegyik képviselője 20 ezer forintot ad a saját pénzéből, 200 ezret pedig a költségvetésből szavazott meg egyhangúlag a közgyűlés.

Kedden a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval rendelkezik Sz. Iván tartózkodási helyéről.

Védelmi pénzt akart a banda egy névtelen forrás szerint

Védelmi pénzt akart kicsikarni attól a szórakozóhelytől Sz. Iván bandája, ahol a veszprémi kézilabdásokra támadtak - állította szerdán a Napló című megyei napilapnak egy férfi, aki saját elmondása szerint ugyanahhoz a bandához tartozott, mint a keresett Sz. Iván. A neve elhallgatását kérő férfi szerint a rendőrség évek óta tud a bandáról, "tudják, mit csinálnak, sőt azt is tudhatták, hogy múlt szombaton készülnek valamire", mégsem tett semmit. A banda tagjai szerinte pénzbehajtással, szórakozóhelyek védelmével, prostituáltak futtatásával, nagy értékű lopott autók romániai eladásával, rablásokkal tartják fenn magukat, a területük Siófok, Érd, Székesfehérvár, Enying volt. Szerinte az sem véletlen, hogy Olaszország felé menekült a másik két gyanúsított, mert ott örömlányokat futtatnak.

A többszörösen büntetett, saját bevallása szerint a rendőrségnek besúgóként dolgozó férfi azt mondta, azért szólal meg, mert felháborítja, ahogy a rendőrség a Cozma-gyilkosságot kezeli. Szerinte a 20-30 fős csoport azért ment Veszprémbe, hogy védelmi pénzt kérjen a Patrióta lokáltól, mert terjeszkedni akart: "azért jöttek, hogy beterrorizálják a helyiséget. A módszer felismerhető. Balhét kreálnak, - itt például nem akartak fizetni-, széttörnek ezt-azt, némi verekedés, másnap meg felajánlják a védelmet."

Vagyonosodási vizsgálatot indítottak

Vagyonosodási vizsgálatot kért a rendőrség az APEH-től Sz. Iván és más gyanúsítottak ellen - közölte a Népszabadsággal Bencze József országos rendőrfőkapitány. Bencze azt mondta a lapnak, okkal feltételezhető - a gyanú szerint - a veszprémi kézilabdásokra támadókról, hogy kizárólag bűncselekményből élnek.

Az adóhivatal ezzel kapcsolatban annyit közölt - olvasható a lapban -, hogy a rendőrség és a pénzügyőrség kérései a vagyonosodási vizsgálatok elrendelésekor "elsőbbséget élveznek", ám sem a vizsgálat tényéről, sem annak eredményéről nem közölhetnek semmit.

A szerdai Magyar Nemzetben Enying polgármestere, Tóth Dezső úgy fogalmazott: óriási hiba, hogy az APEH nem vizsgálja az olyan látványos vagyongyarapodásokat mint, Sz. Iváné és más enyingi lakosoké.

Azonosítatlan autós társaság

Bencze a Népszabadságnak azt mondta: vasárnap este nem szerb bosszúállók jelentek meg Enyingen, ott, ahol a késelés egyik gyanúsítottja, Sz. Iván lakik, hanem egy, a rendzavarásokba torkolló budapesti demonstrációkból jól ismert, zászlókkal és jelképekkel felvonuló - egyelőre azonosítatlan - autós társaság. Ők azonban, miután meglátták a rendőröket, elmentek a háztól.

Az országos rendőrfőkapitány szerint a történtek után a bosszútól tartó romák és minden jóérzésű ember védelmében elrendelt országos közbiztonsági ellenőrzés mindaddig fennmarad, amíg szükséges. Bencze nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy meddig lesz képes finanszírozni a rendőrség a túlóraköltségeket.