Jogerősen 3,6 millió forintra büntették Princzet

Vágólapra másolva!
3,6 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) Princz Gábort a Postabank-ügyben. Az LB a másodfokú bíróság ítéletét hagyta jóvá a 12 év után lezáruló ügyben.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta, így jogerőre emelte Princz Gábor volt Postabank-elnök és társainak büntetőperében a másodfokú döntését a Legfelsőbb Bíróság. Egy éve a Fővárosi Ítélőtábla - másodfokon - hanyag kezelés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélt négy vádlottat, köztük Princz Gábort, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatóját. Princzre 3,6 millió forint pénzbüntetést szabtak ki, három társára másfél-másfél milliót.

Ez az ítélet azért nem volt jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a védők viszont felmentésért fellebbeztek. Így került az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságra. A 12 éve húzódó ügyben elsőfokon még felmentették a vádlottakat.

Az ügyészség még 2003-ban benyújtott vádja szerint Princz Gábor és hat volt vezető beosztású munkatársa 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és prosperáló bank látszatát keltették. Mindezzel 34,6 milliárd forintos különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el. (A Postabank-ügyről bővebben itt olvashat.)