Előzetesbe helyezné Hunvald Györgyöt az ügyészség

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezné az ügyészség Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros MSZP-s polgármesterét, akit kedden őrizetbe vettek csalás gyanúja miatt. Az előzetesről csütörtökön dönt a bíróság. Hunvaldot kedden hallgatták ki, a gyanú szerint bűnsegédként közreműködött több erzsébetvárosi ház áron aluli eladásában.
Vágólapra másolva!

Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását indítványozza a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője. Az illetékes Pesti Központi Bíróság csütörtökön mondja ki a végső szót Hunvald előzetes letartóztatásba helyezéséről.

A kedden őrizetbe vett szocialista politikust az ügyészség több VII. kerületi ingatlan áron aluli eladása miatt bűnsegédként elkövetett többrendbeli csalással gyanúsítja. A polgármesternek, mint az eladásokról szóló előterjesztőnek, tudnia kellett arról, hogy áron alul adják el az ingatlanokat - indokolta a gyanút Keresztes Imre főügyész. A főügyész többek között azért döntött Hunvald György őrizetbe vételéről, mert "konkrét adatok merültek fel arra nézve, hogy a polgármester a folyamatban lévő nyomozást, illetve a nyomozó hatóságot és a képviselő-testületet befolyásolni törekszik".

Hunvald tagadja bűnösségét. Ha bebizonyosodik, hogy valóban tudott az Erzsébetvárosban folyó ingatlanügyletekről, ily módon elkövette a csalást bűnsegédként, börtönbüntetést szabhatnak ki rá az ügyészség szerint.

A Központi Nyomozó Főügyészség két éve nyomoz erzsébetvárosi önkormányzati épületek gyanús eladása miatt. Tavaly novemberben letartóztattak két vezető helyi SZDSZ-es politikust - Gál Györgyöt, a kerület gazdasági bizottságának elnökét, valamint Kardos Pétert, a pénzügyi bizottság elnökét -, és meggyanúsítottak több magánembert az ügyben, az ingatlanokat a gyanú szerint az érintettek bűnszervezetben, egymással összejátszva juttatták magánkézre áron alul. Jelenleg összesen 12 gyanúsítottja van az ügynek a polgármesterrel együtt.

A gyanú szerint Gál egy vállalkozóval, Nagy Györggyel - az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. résztulajdonosával - együttműködve, egy értékbecslő segítségével követett el bűncselekményeket. A nyomozás 14 önkormányzati épület eladása miatt, például csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás miatt folyik. A tettesek az ügyészség szerint 970 millió forint kárt okoztak a kerületnek, és további 1,6 milliárdos károkozást kíséreltek meg.

Nem foglalkozott az önfeloszlatással a VII. kerület

Közben a szerdai rendkívüli ülésen nem vette napirendre az önfeloszlatást a VII. kerületi képviselő-testület, mert nem gyűlt össze az ehhez szükséges hét aláírás. Az önfeloszlatást a helyi MDF elnöke kezdeményezte. Az MTI tudósítója szerint a nagyon feszült hangulatban zajló ülésen a kedden őrizetbe vett Hunvald György szocialista polgármestert Gergely József (MSZP), a gazdasági ügyekkel megbízott alpolgármester helyettesítette. Az ülésen kiderült, hogy az önfeloszlatás napirendre vételéhez szükséges hét aláírásból hat gyűlt össze, ezért nem foglalkoztak az indítvánnyal.