Draskovics: Rendőr nem cigányozhat

Vágólapra másolva!
Elégedett a rendőrség elmúlt évi munkájával az Országgyűlés rendészeti bizottsága, amely szerdán hallgatta meg Draskovics Tibor beszámolóját. Az igazságügyi és rendészeti miniszter arról is beszélt, hogy elfogadhatatlannak tartja a miskolci kapitány kijelentését, ugyanakkor véget kell vetni a romák integrációjával kapcsolatos "képmutató elhallgatásnak".
Vágólapra másolva!

A miskolci rendőrkapitány ügye világossá tette, hogy véget kellene vetni a romák integrációjával kapcsolatos "képmutató elhallgatásnak" - jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén. Az SZDSZ-es Molnár Lajos (SZDSZ) azt kérte számon a miniszteren, hogy előbb felfüggesztette hivatalából Pásztor Albertet, majd tudomásul vette, hogy a főkapitány figyelmeztetésben részesítette a miskolci rendőrkapitányt.

Draskovics azt mondta, számára elfogadhatatlan, ahogy a kapitány beszélt, de mivel nem történt jogszabálysértés elfogadta, hogy csak figyelmeztetésben részesítették. "Rendőr nem cigányozhat" - jelentette ki a miniszter, aki szerint az állam nevében közhatalmat gyakorló rendőr "nem tehet a polgárok között ilyen különbséget".

Miután meghallgatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter beszámolóját az elmúlt évről, a honvédelmi és rendészeti bizottság elismeréssel illette a rendőrség munkáját. A testület véleményét a bizottság fideszes elnöke, Lázár János foglalta össze a négyórás, olykor személyeskedésektől sem mentes meghallgatás után. A bizottság és a miniszter ugyanakkor egyetértett abban, hogy a rendőrség több pénzből, több emberrel hatékonyabb munkát tudna végezni.

Az ellenzéki képviselők szerint azért szükséges a rendőrök létszámának növelése, mert - bár a statisztikák szerint kevesebb bűncselekményt követnek el az országban - az állampolgárok szubjektív biztonságérzete egyes régiókban romlott. Draskovics szerint a rendőrség rendelkezésére álló eszközök, a személyi állomány és pénz elegendő a működéshez, de ha több pénz lenne, akkor annak "lenne helye". Rövidtávon a rendőri erőket átcsoportosítják a bűnügyileg fertőzöttebb területekre - tette hozzá.

A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai abban egyetértettek, hogy módosítani kell a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvényt, hogy a nyugdíjba vonuló rendőrök fizetése ne legyen magasabb, mint a keresetük.