Megtörheti a hallgatást Zuschlag János

Vágólapra másolva!
Vallomást tesz ügye szerdai tárgyalásán Zuschlag János volt MSZP-s politikus - közölte a volt képviselő ügyvédje a Blikkel. A csalással és okirat-hamisítással vádolt Zuschlag eddig nem kívánt vallomást tenni, csak egy nyilatkozatot olvasott fel. A bíróság szerdán dönt arról, megidéz-e tanúként egy sor vezető politikust.
Vágólapra másolva!

"Megerősíthetem az információt. Ügyfelem vallomástételre készül. A részletekről nem beszélhetek" - mondta a Blikknek Kovács M. Gábor ügyvéd, Zuschlag János volt MSZP-s képviselő védője. A lap úgy tudja, a csalással és okirat-hamisítással vádolt volt politikust megdöbbentette, hogy Weiszenberger László volt önkormányzati képviselőt múlt héten első fokon öt év börtönre ítélte a bíróság, és szerdán azért tesz vallomást, mert enyhébb ítéletben bízik.

Zuschlag korábban nem kívánt vallomást tenni, csupán egy nyilatkozatot olvasott fel a bíróság előtt. Ebben részben elismerte a felelősségét a csalásban, de tagadta, hogy a bűncselekményeket üzletszerűen, illetve bűnszervezetben követte volna el. A volt képviselő elismerte, hogy a pályázatokon nyert pénzt esetenként másra költötték, mint amire kapták, de vitatta, hogy minden esetben ő lett volna a felbujtó.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság a szerdai tárgyaláson ismerteti azoknak a politikusoknak a névsorát, akiket tanúként kíván meghallgatni az ügyben. Az egyik vádlott védője ugyanis decemberben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Orbán Viktor Fidesz-elnök és több más vezető politikus meghallgatását kezdeményezte. A tárgyalásokon több vádlott is azt vallotta, hogy vezető politikusok is tudtak Zuschlag és társainak tetteiről.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.