Egy halott a budapesti helikopterbalesetben

Vágólapra másolva!
Beleesett a Dunába egy helikopter a Lágymányosi hídtól délre. A balesetben egy ember meghalt. Az áldozat a csepeli szennyvíztisztó építtetését végző cég egyik vezetője volt. A két sérültet a helyszínen dolgozó munkások mentették ki. A BRFK és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

A Dunába esett egy helikopter kedd délelőtt 10 óra után Budapesten, a Lágymányosi híd közelében. A gépen hárman utaztak, közülük egy ember meghalt.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese szerint a baleset a Lágymányosi hídtól egy kilométerre, a Csepel sziget és a budai oldal között történt az épülő csepeli szennyvíztisztítónál. A Dunának ezen a szakaszán az építkezés miatt egy bárkahíd található, a baleset ennek közelében történt.

A zuhanó helikopter egy cölöpbe ütközött, a gép farka emiatt letört. A farokrész egy aknába zuhant, az ott dolgozó munkások azonban nem sérültek meg. A helikopter törzse a Dunána esett. A helyszínen dolgozó munkások a gépet egy daruhoz kötötték, ez tartotta a helikoptert - közölte [origo]-val katasztrófavédelem sajtóügyeletese.

A csepeli szennyvíztisztító építtetését végző cég egyik vezetője halt meg a balesetben - közölte az MTI-vel a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője. Molnár szerint a pilótát és az egyik utast, egy fotóst a helyszínen dolgozó munkások mentették ki. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, hogy a balesetben ketten sérültek meg, ők saját felelősségükre kórházba sem mentek.

Nyomozást indított a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya "vasúti, légi vagy vízi közlekedés veszélyeztetése" miatt ismeretlen tettes ellen - közölték kedd délután. Az ügyben a Nemzeti Közlekedési Hatóság is vizsgálatot indított, de annak lezárultáig nem nyilatkoznak.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta a baleset után, hogy a helikopter fele a vízben van, a farokrésze pedig a víz felett. A sárga színű gépet déli 12 óra előtt néhány perccel emelték ki a vízből daruval, a gépet arra a bárkahídra tették, amely mellett a vízbe esett - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a helikopterrel azért szálltak fel, hogy fotózzák az építési munkálatokat. A munkások azt látták, hogy kihagy a jármű rotorja és a Dunában levő cölöphöz csapódik.

A katasztrófavédelem azt nem tudta megmondani, hogy mi okozta a balesetet, mindössze annyit közöltek, hogy a gép civil helikopter volt. Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársának az építkezésen dolgozók azt mondták, a helikopter farka beleakadt az uszályokon álló daruba, és beleesett a vízbe. A baleset körülményeit a Légiközlekedési Hatóság szakemberei vizsgálják.

A lezuhant gép Robinson-44 típusú helikopter volt. A négyszemélyes gép első prototípusa 1990 márciusában repült először. A gépből több mint 3 ezer darabot gyártottak.