Ötezer lakásban még mindig nincs áram

Vágólapra másolva!
Elektromos vezetékek szakadtak le a Bakonyban a hó és a viharos szél miatt, 89 településen, 23 ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. Egy időre a vasúti közlekedés is leállt, a MÁV pótlóbuszokat rendelt, de azok is elakadtak hóátfúvások és balesetek miatt. Hétfő este ötezer lakásban még mindig nem volt áram.
Vágólapra másolva!

89 településen, 23 ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás a Bakonyban a viharos szél és a hó miatt hétfőn. Egész nap dolgoztak a szolgáltatás helyreállításán, de este húsz településen, ötezer fogyasztónál még mindig nem volt áram Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében. Az E.ON energiaszolgáltató szerint náluk csak a késő esti órákban lesz megint áram.

A helyenként orkán erejű (óránként 90-105 kilométeres sebességű) szél és a tapadó hó miatt több helyen megrongálódott az elektromos hálózat, vezetékek szakadtak le. Az áramszolgáltató szakemberei éjszaka óta dolgoznak a terepen, folyik a műszaki kárfelmérés és a helyreállítás. A társaság felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, átcsoportosított erőforrásokat, és dolgozik azon, hogy minél előbb helyreálljon a folyamatos szolgáltatás az érintett fogyasztóknál.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn reggel tájékoztatta az MTI-t arról, hogy több helyen áramkimaradások vannak az országban. A délelőtti összesítése szerint Komárom-Esztergom megye három településén - Csatkán, Bakonybánkon és Vérteskéthelyen - nincs áram, mert kidőlt fák leszakították a vezetéket. Részleges áramkimaradás van Ászáron, Tatán, Kisbéren és Szákszenden. Győr-Moson-Sopron megyében az áramszünet négy települést érint: Pázmándfalut, Mindszentpusztát, Jánossomorját és Tényőt. Szintén több helyen van áramszünet Fejér és Veszprém megyében.

Állt a vasúti- és közúti közlekedés is

Hétfő hajnalban a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Pétfürdő és Hajmáskér között egy tehervonat áramszedője az orkán erejű szél miatt elszakította az optikai kábelt, mely a vonat tetejére szakadt - közölte hétfő reggel a MÁV sajtóügyeletese, Both Ferenc. Veszprém és Pétfürdő között a MÁV vonatpótló autóbuszokat rendelt a Volán társaságtól. A buszok el is indultak, de a közutat 7 óra 15 perckor a hóátfúvások és több baleset miatt lezárták, ezért a pótlók is elakadtak. Ezen a szakaszon tehát sem a vasúti, sem a közúti közlekedés sem volt biztosított a reggeli órákban.

A vasútvonalon a közlekedés délelőtt tíz óra után helyreállt, de a menetrendet csak a déli órákra tudják majd tartani újra - írta a sajtóügyeletes közleményében. Az optikai kábelt megjavították, a tehervonatot bevontatták Hajmáskérre.

A Győr-Veszprém vonalon Bakonyszentlászló és Veszprém között több helyen fák dőltek a vasúti pályára. Az zirci tűzoltóság a helyszínen segíti a MÁV szakembereinek a munkáját, hogy ezen a szakaszon is minél előbb megindulhasson a közlekedés - közölte a MÁV.

Veszprémben, Zircen és környékén 20-30 centiméter hó esett hétfőre virradó éjszaka. A viharos szél és a hóátfúvások miatt összesen mintegy hetven alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében. Az esetek többségében kidőlt fa és leszakadt ágak okozta károkat kellett elhárítani. Hasonló számban vonultak ki a tűzoltók közúti balesetekhez, felborult autók, árokba csúszott kamion miatt. Veszprém megye főútjai - elsősorban a bakonyiak - havasak, jegesek, helyenként hóátfúvások vannak, a mellékutak nehezen járhatóak.