Elfogták Cozma két feltételezett gyilkosát

Vágólapra másolva!
A korábbi kettő mellett egy harmadik embert is meggyanúsított a rendőrség Marian Cozma, az MKB Veszprém kézilabdázójának meggyilkolásával. Két gyanúsítottat vasárnap este Ausztriában tartóztattak fel a rendőrök. Hetekig is eltarthat, mire kiadják őket a magyar rendőrségnek. Cozma és játékostársai vasárnap hajnalban egy veszprémi szórakozóhelyen keveredtek összetűzésbe egy másik társaság tagjaival. A támadók kést rántottak, Cozma meghalt, megsérült a csapat irányítója és kapusa is. A rendőrség egyelőre nem tudja, mi volt a pontos indíték.
Vágólapra másolva!

A korábbi kettő mellett egy újabb, harmadik embert, N. Győzőt is meggyanúsított a rendőrség a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosságban való részvétellel - közölte Váradi Piroska a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn kora reggel az MTI-vel.

A rendőrség korábban két férfit, R. Sándort és Sz. Ivánt gyanúsította meg azzal, hogy egy veszprémi szórakozóhelyen szíven szúrták Marian Cozmat, az MKB Veszprém kézilabdacsapat és a román válogatott játékosát. Az egyiküket, R. Sándort vasárnap este Ausztriában, a magyar határtól nem messze, az A2 utópályán tartóztatták fel a rendőrök.

A rendőrség az enyingi N. Győző ellen szintén elfogatóparancsot adott ki - közölte Váradi Piroska. Őt is az osztrák rendőrök fogták el az éjszaka a magyar határ közelében, hasonlóan, mint R. Sándort. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn reggel telefonon mondott köszönetet osztrák kollégájának, Maria Fekternek és az osztrák hatóságoknak a veszprémi emberölés gyanúsítottjainak gyors elfogásáért - áll a minisztérium hétfői közleményében.

Hetekig eltarthat a kiadatás

A gyanúsítottak kiadatásához megtették a szükséges intézkedéseket, de bizonyosan több nap múlva kerülhetnek csak a veszprémi rendőrség fogdájába - mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője, Csányi Zoltán. A rendőrség honlapján olvasható, hétfő délelőtti közlemény szerint a kiadatás még tovább, akár hetekig is eltarthat. Mivel a gyanúsítottak nincsenek Magyarországon, a magyar rendőrség egyelőre ki sem tudta hallgatni őket - közölte az [origo]-val Csányi.

A harmadik gyanúsítottat, Sz. Ivánt még keresik - mondta Váradi Piroska hétfő reggel. Vasárnap éjjel Sz. Ivánról azt nyilatkozta a szóvivő, hogy ellene nem adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert az ő esetében nem merült fel a gyanú, hogy külföldre próbál szökni. A rendőrség azonban a tanúvallomások alapján jóval több gyanúsítottal számol.

Hogy a három gyanúsítottnak a rendőrség gyanúja szerint mi volt a szerepe a bűncselekmény elkövetésében, a nyomozás érdekében egyelőre nem közölhető - mondta Csányi. Nem tudják egyelőre azt sem, hogy mi volt a gyilkos fegyver, csak annyi bizonyos, hogy heggyel és éllel bíró eszköz: lehet kés, tőr, bajonett. Erre valószínűleg a gyanúsítotti kihallgatások adnak majd választ. Remélhetően arra is, hogy hol lelhető fel a gyilkos eszköz - jegyezte meg a hivatalvezető, aki az [origo]-nak hétfő délelőtt azt mondta: már folyik az orvosszakértői vizsgálat, amelynek eredményéből szintén következtetni lehet majd a gyilkos eszközre.

A 26 éves sportolót a helyszínen hiába próbálták a mentők újraéleszteni. Kórházba szállítását követően meghalt. Kórházba szálították Zarko Sesumot, a csapat 23 éves szerb válogatott irányítóját, valamint Ivan Pesicet, a csapat horvát válogatott kapusát. Sesum súlyos fej- és szemsérüléseket szenvedett, ezért meg kellett műteni, de egyik szemére sem fog megvakulni - mondta Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház főigazgatója. Egyelőre látási zavarai vannak, amelyek az arccsontöréséből származnak, de egy korrekciós műtétet követően a szeme "maradéktalanul gyógyulni fog". Pesic-nek az egyik veséjét kellett eltávolítani. Mindkét sportoló túl van az életveszélyen, állapotuk stabil - tájékoztatta Rácz Jenő hétfőn hajnalban az MTI-t.

Forrás: [origo]
A gyanúsítottak: R. Sándor és Sz. Iván

Tanúkutatást és adatgyűjtést végzett a rendőrség vasárnap Enyingen, mivel az egyik gyanúsított, Sz. Iván a Fejér megyei község lakója - közölte a rendőrség az MTI-vel. A nyomozóknak az enyingi rendőrőrs helyismerettel rendelkező egyenruhásai segítettek. A gyilkosság másik gyanúsítottja, R. Sándor nem enyingi, hanem sárbogárdi lakos. R. Sándor körülbelül 170 cm magas, izmos, erős testalkatú, rövid sötét hajú. Sz. Iván 165-170 cm magas, izmos, sportos testalkatú, kopasz, feje borotvált.

"Komoly feltételezések"

Bolcsik Zoltán, Veszprém megyei rendőrfőkapitány korábban, vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a kézilabdázók hajnalban Veszprém óvárosában, a Patrióta Lokálban szórakoztak. A sportolók egy másik társaság 3-4 tagjával szólalkoztak össze, majd a konfliktus a bár előtt folytatódott, ahol Cozma halálos sérülést szenvedett.

A főkapitány szerint a rendőrség "a legnagyobb erőkkel" kezdte meg az adatgyűjtést. A sajtótájékoztatón jelen lévő Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, nagyon sok nyom és tanúvallomás áll a rendelkezésére a nyomozóknak. Akkor még sem a miniszter, sem a rendőrfőkapitány nem mondta meg egyértelműen, hogy van-e gyanúsítottja a bűncselekménynek.

Mind Balcsik, mind Draskovics kitérő választ adott arra kérdésre, hogy igazak-e a feltételezések, amelyek szerint az elkövetők cigányok voltak. A miniszter szerint ez nem is fontos: "A bűnnek nincsen bőrszíne, csak áldozata van és büntetése lesz." Draskovics ugyanakkor arról beszélt, hogy az esetleges önbíráskodás megelőzésére az ország egész területén - "ahol ez szükséges" - készültséget rendelt el a rendőrség számára.

Gyertyák és vádak Veszprémben

Három késszúrás

A román újságok és televíziók tényként közlik, hogy a támadók cigányok voltak. Valentin Ghionea, a Pick Szeged ugyancsak román játékosa Cozma barátnőjére, Claudiára hivatkozva mesélte el a történteket a Cotidianul című lapnak. E szerint a kézilabdások már távozni készültek a szórakozóhelyről, de Cozma még maradni akart, amikor egy 4-5 fős társaság ült le a szomszéd asztalhoz, amelynek tagjai "rossz szemmel néztek" a sportolókra.

Cozma éppen a mosdóból tartott vissza az asztalunkhoz, amikor hátulról megütötték - mondta a lapnak Ghionea. A kézilabdázó először nem ütött vissza, csak megfordult. Ekkor ismét megütötték, mire már ő is visszaütött. Egy másik támadó székkel ment neki, mire hatalmas zűrzavar támadt a helységben. A cigány társaság tagjai felszólították a kéziseket, hogy az utcán folytassák a verekedést. Cozma épp kifelé tartott, amikor a halálos szúrás érte. Néhányat még lépett, de aztán összeesett - mondta Ghionea, aki szerint Cozma csapattársa, Illyés Ferenc karjaiban halt meg.

Petre Cozma, a meggyilkolt játékos apja - aki a gyilkosság előtt épp fia lakásvásárlását intézte -, a Mediafax hírügynökségnek elmondta: fiát állítólag három kézszúrás érte. A román híradások emlékeztetnek arra, hogy Marian Cozmát 2005-ben már megkéselték Bukarestben, akkor nyolc centiméter felületű, három centiméter mély sebet ejtettek rajta a gerincoszlop közelében. Az orvosok szerencsésnek mondták őt, mert akkor könnyen megbénulhatott volna.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere az MTI azt mondta: a bűncselekményről készültek belső kamerás felvételek. Információi szerint egy nagy túlerőben lévő társaság Marian Cozmát - aki békésen táncolt egy lánnyal - minden előzetes szóváltás nélkül kirángatta a bárból, majd az utcán mellbe szúrták. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője, Csányi Zoltán szerint azonban ez az infomáció téves: a támadást szóváltás előzte meg, de a pontos indítékot hétfő délelőttig még nem állapította meg a rendőrség.

A polgármester közölte: az önkormányzat mindhárom sportoló családjának anyagi segítséget nyújt. Marian Cozma, Zarko Sesum és Ivan Pesics szülei, testvérei, rokonai útban vannak már Veszprém felé - mondta a polgármester.

Ezren gyűltek össze

Mintegy kétszázan gyűltek össze vasárnap délig Veszprém belvárosában a bár előtt, ahol a bűncselekmény történt. Az MTI helyszíni tudósítója szerint az emberek gyertyákat gyújtottak és helyeztek el a házfalnál. A tömeg békés volt, bár mindenki hangosan és felháborodva tárgyalta a történteket. Veszprém polgármestere az MTI-nek azt mondta: igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, ugyanis rendkívüli a felháborodás, és nagy tömeg gyülekezik a belvárosban. A polgármester közölte: a városházára és a Veszprém Arénára kitűzték a gyászlobogót.

Emlékezés Marian Cozmára

Vasárnap este fél hétkor már körülbelül ezer ember állt a Veszprém Aréna előtt, ahová szurkolók csendes megemlékezést szerveztek. Az épület előtt először Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke ismertette a két kórházban fekvő játékos állapotát, majd önmérsékletre szólította fel az egybegyűlteket. Debreczenyi János polgármester felszólalását folyamatos füttyök és bekiabálások szakították meg, miután azt mondta, hogy az elkövetők is magyar állampolgárok, és a rendőrségre, illetve az ügyészségre kell bízni elfogásukat.

Végül Mocsai Lajos, a csapat edzője beszélt elfúló hangon Marian Cozmáról, a játékostársak lelkiállapotáról és arról a szinte megoldhatatlan feladatról, amely a MKB Veszprém előtt áll, hiszen a kézilabdázókra még fontos meccsek várnak. Fél nyolc után a tömeg lassan elindult haza, a megemlékezés szakadó havas esőben és egyre fokozódó erejű szélben ért véget.

A bukaresti születésű Marian Cozma pályafutását a Dinamo Bucurestiben kezdte, a veszprémiekhez 2006-ban került. A 23 éves Sesum 2007-ben, a 20 éves Pesic pedig 2008-ban lett a veszprémi csapat tagja. Előbbi két légiós tagja volt a 2008-ban KEK-et nyerő alakulatnak. A játékosokról itt olvashat bővebben.