Hét évvel ezelőtti fizetést adna a kormánynak a Fidesz

Vágólapra másolva!
A kormány 60 milliárd forintot zárol a minisztériumok idei költségeiből - jelentette be vasárnap a kormányszóvivő. A kormány várhatóan jövő héten dönt az adó-, a járulék-, és a szociális rendszer átalakításáról. A Fidesz azt vetette fel, hogy csökkentsék a kormánytagok fizetését a 2002-es szintre.
Vágólapra másolva!

A minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárol a kormány - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő a kormány vasárnapi ülése után

A kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy a vártnál rosszabb gazdasági mutatók miatt a költségvetésben 200 milliárd forintos hiány keletkezett. A kabinet azonban nem kívánja az idénre tervezett 2,6 százalékos hiánycélt feladni, ezért az állami kiadásokat csökkenti.

A minisztériumok 60 milliárd forintot spórolnak meg, de nem fűnyíróelven. A jövő heti kormányülésre készítik el konkrét vállalási listájukat - jelezte. A kormányszóvivő közölte: a fennmaradó 140 milliárd forint megtakarításáról a jövő vasárnapi ülésén dönt a kormány.

A jövő héten dönt a kabinet a válságot érdemben kezelő, a gazdaságot dinamizáló intézkedéscsomagról is - közölte Daróczi. A kormányszóvivő szerint ebben az adó- és járulék-, a foglalkoztatási és a szociális rendszer átfogó átalakítása szerepel.

Csökkentsék a miniszterek fizetését

A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy a megszorítások idején mutasson példát, ezért kezdeményezik: csökkentsék a miniszterek és államtitkárok fizetését a 2002-es szintre - közölte vasárnap Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Bernáth Ildikó szerint különösen felháborító, hogy Szilvásy György miniszter felesége tavaly a pénzügyminisztérium szakállamtitkáraként kiemelkedően magas, 4,3 millió forint jutalmat kapott a tavalyi évben. A Fidesz szerint 2008-ban a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárai közül Szilvásy miniszter felesége kapta a legmagasabb jutalmat.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva azt mondta: a miniszterek, államtitkárok fizetését a kormány már a válsággal kapcsolatos első intézkedések között csökkentette. Az itt dolgozók nem kaptak jutalmat, sem 13. havi járandóságot - tette hozzá. A kormánytagok fizetésének a 2002-es szintre való csökkentésére úgy reagált: azért a populizmusnak is van határa.