Az osztrákok rábólintottak a határ menti hulladékégetőre

Vágólapra másolva!
Első fokon engedélyezték az osztrák-magyar határ mellé tervezett heiligenkreuzi hulladékégető tervét a burgenlandi hatóságok. A létesítmény a szentgotthárdi civilek szerint a magyar oldalt szennyezné, ezért várhatóan fellebbeznek a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Engedélyezték a Heiligenkreuzra (Rábakeresztesre) tervezett hulladékégetőt a burgenlandi hatóságok első fokon - közölte az égető ellen küzdő Pro Natura St.Gotthard civil szervezet. A szombati közleményében a civilek kijelentik, nem nyugszanak bele az osztrák tartomány döntésébe, és "együttműködve mindazokkal, akik nem kívánnak egy szemétégető árnyékában élni", megteszik a megfelelő jogi - és egyéb - lépéseket.

A Pro Natura St.Gotthard szerint a tartomány döntésére számítani lehetett, mivel abban egy burgenlandi cég beadványát burgenlandi szakértők véleményezték, melyre aztán az a burgenlandi politika bólintott rá. A civil szervezet emlékeztet: az osztrák tartomány politikai vezetői korábban lelkesen kiálltak az égető mellett.

A határ osztrák oldalán, Szentgotthárd közelébe tervezett létesítmény terve ellen 2009. március 20-ig van lehet írásbeli fellebbezést benyújtani. Szentgotthárdon korábban népszavazás utasította el e beruházást, és a térség lakói mindent megtesznek azért, hogy akaratuknak érvényt szerezzenek - emlékeztetett az [origo]-hoz eljuttatott levelében Soós Zoltán, a Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás elnöke.

Fellebbezést nyújt be az Őrségi Nemzeti Park a burgenlandi hatóságok pénteki döntése ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel vasárnap.