A mangalica nem igényel pátyolgatást

Vágólapra másolva!
Mangalicafesztivál van Budapesten, az [origo] pedig utánajárt az állatról szóló legendáknak. Mit tud az elmúlt évek sikerállata és rokonai? Egy ősmagyarnak tartott, valójában félig szerb állat, kalóriák és zsírsavak, jókedvű böllérek, akik nem ölnének embert, disznók a moziban, függőleges disznófarmok itt, a nagy disznócikk-gyűjteményben!
Vágólapra másolva!

"A mangalica ellenálló, nem igényel kényeztetést" - mangalicalegendák
Szinte a kipusztulás határáról tért vissza a mangalica, és néhány eseménytelen év után az ezredfordulótól fényes karriert futott be. Vélt és valós élettani erényekkel ruházták fel, de az ősi eredetét bizonygató kijelentések az érzelmekre is hatnak, akárcsak bájos külseje. Az [origo] utánajárt, mi igaz a magyar mezőgazdaság talán legnagyobb sztárjáról.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nem feltétlenül egészséges a mangalicahús rendszeres fogyasztása
Minek köszönheti világhírét őshonos házisertésünk? Egészségesebb-e a mangalicahús fogyasztása az egyéb vágósertések húsának fogyasztásánál? A hazai szakirodalmi eredmények áttekintése mellett Dr. Lugasi Andreát, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Főigazgató-helyettesét és Nógrádi Katalint, rovatunk dietetikus szakértőjét kérdeztük.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Feltámadt a mangalicabiznisz
Bár húsz évvel ezelőtt úgy tűnt, a mangalicák eltűnnek a színről, ám azóta nagyot fordult a világ. Beindult a mangalicapiac, és egyre jobb üzletet jelent, mivel komoly külföldi kereslet mutatkozik a húsa iránt. Ennek ellenére a mangalicabiznisz sem jelent teljesen biztos megélhetést.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ahol a kurtafarkú túr - malacok a moziban
"Hús, hús, hús, egyél húst, a zöldségektől leszel olyan mélabús" - a Bëlga egyik korai slágerét dúdoljuk magunkban, miközben szemünk éhségtől kopog. Üveges tekintetünket a Városliget és a hétvége felé tartjuk, mert ezen a hétvégén a Vajdahunyad Várában rendezik meg az Első Mangalica Fesztivált (aki szereti a disznóhúst, az mindenféle mangalicából készült ízletes ételt kóstolhat meg itt: lesz csülök, kolbász, töpörtyű, hurka, pörkölt, kocsonya és sült malac). Bár alapvetően nem rajongunk annyira a disznóhúsokért, exkuzálnánk is magunkat minden vegetáriánus olvasónk előtt, de nem hagyhattuk ki, hogy ne tekintsük át a malacok filmes vonatkozásait.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Malacot a monitorra
Nincs igazán szerencséje annak, aki barátságos malacos programot szeretne vásárolni gyermekének. A videojátékok malacai nagyrészt kellemetlen fegyveres alakok, legyőzendő ellenfelek, szimpatikus disznókból kicsi a választék, de azért találtunk egy ingyenesen letölthető klassz játékot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Felhőkarcolóba a malacokkal!
Még nincs hozzászólás - szóljon hozzá Ön is! A Föld lakosságának növekvő száma, a megművelhető területek csökkenére komoly gondolkozásra serkenti várostervezők, mezőgazdasági szakemberek, ökológusok ezreit. Az Európai Unió legnagyobb sertéshús-exportőrei közé tartozó Hollandia különösen érintett a témában. A híres rotterdami építésziroda, az MVRDV még 2001-ben sajátos megoldással állt elő: a függőleges sertésfarmokat vizionáló Pig City ötletével. Az akkor elvetéltnek tűnő ötletben azóta egyre többen látják meg a fantáziát, igaz, nem feltétlenül annak eredeti formájában.


Mit csinálnak a vidám böllérek a mangalicával?

A mangalica sertésfajták története
Noha története alig 150 éves, természetközeli tartásának köszönhetően a mangalica ma a legáltalánosabban elterjedt, nemzeti kincsként tisztelt hazai sertés. Az ősi tájfajtákat csaknem teljesen kiszorította a 19. század közepére, s a keresztezések során végérvényesen átalakította a középkori sertésállományt a Kárpát-medencében. A sikertörténet mozgatórugóinak eredtünk nyomába.

Forrás: MTI

Disznó borok
A disznóvágás falun ma is fontos eseménynek számít. A városi polgárnak legfeljebb kóstoló jut a toros terülj-terülj asztalkámból. Hurka, kolbász, sült oldalas, tepertő, remegő, fokhagymától illatozó kocsonya, később meg az érlelt-füstölt kolbász, szalámi. Utánanéztünk, milyen borok illenek a "disznóságokhoz".