Kiküldené a rendőröket az utcára Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Pénzt csoportosít át a kormány a közbiztonság növelése érdekében a rendőrség kiadásaira, így több túlórára és a létszám növelésére - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken. A rendőri jelenlétet elsősorban azokra a területekre összpontosítanák, ahol a növekvő szegénység miatt elszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények.
Vágólapra másolva!

Romlott az emberek szubjektív biztonságérzete, illetve a közbiztonság érzése annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák javuló tendenciákat mutatnak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki kormányszóvivői tájékoztatóján, miután egyeztetett Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesével, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel és Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal. Mivel jelentős területi különbségek vannak a közbiztonság szempontjából, és gondok nagy része az ország legszegényebb vidékeire, településeire koncentrálódik, a kormány pénzt csoportosít át az itteni rendvédelmi célokra - tette hozzá.

"Ahol növekszik a helyi feszültség, több a konfliktus, oda lényegesen több rendőrt kell folyamatos jelenléttel vezényelni" - mondta a kormányfő, aki szerint jellemzően arról van szó, hogy a nagyon szegény közösségekben mindennapossá válnak a kisebb értékre elkövetett vagyon elleni bűncselekmények, illetve az "együttélés szabályainak megsértéséből adódó konfliktusok".

Ezért több pénzt szánnak az itteni rendőrségek fenntartására, főként további emberek felvételére, és túlórák kifizetésére. Megnövelnék ugyanis az utcán dolgozó rendőrök számát, ahogy Gyurcsány Ferenc fogalmazott, "kevesebb rendőr üljön be a kapitányságon, többen legyenek az utcán". Hozzátette, a közeljövőben megvalósuló intézkedések anyagi fedezetét "majd el kell venni valahonnan, nincs mese". Növelik a körzeti megbízottak számát is, amely jelenleg 1800 fő.

A kormányfő szerint elsősorban Budapesten van szükség több rendőrre, valamint olyan területeken, ahol a szegénység miatt nagyobb a bűnözés, ezek közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, Szatmárt, Dél-Bihart és Dél-Baranya egyes térségeit említette.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a cigányozás miatt felfüggesztett, majd visszahelyezett miskolci kapitányról nem esett szó az egyeztetésen, amely azonban nem független az ügy miatt kibontakozott vitáktól. "Elfogadhatatlan, hogy bűnelkövető és bűnelkövető között különbséget tegyenek", hogy ne egyenlő mércével mérjünk a bűnöknél - jegyezte meg Gyurcsány.

A kormány javulást vár a büntető törvénykönyv hat napja hatályos módosításától is, amely több bűncselekmény esetén az előkészületet is büntetni rendeli. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy az igazságügyi miniszter és az országos rendőrfőkapitány hamarosan javaslatot terjeszt elő arra nézve, hogyan terjeszthetnék ki a közrend fenntartásában felelős helyi erők jogait, a "köztéri felügyelőktől kezdve a mezőőrig", és hogyan működhetnének együtt szorosabban a rendőrséggel.