Daróczi tagadja, hogy megszorításokról tárgyalt a kormány

Vágólapra másolva!
Még idén 80-100 milliárd forintos kiadáscsökkentést tervez, jövőre pedig megszüntetné a 13. havi nyugdíjat, szigorítana a rokkantnyugdíjakon, lecsökkentené a gyes és a gyed idejét, és befagyasztaná a családi pótlékot a kormány - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az erre vonatkozó intézkedéscsomagot szerdai ülésén fogadta el a kormány. A kormányszóvivő viszont találgatásnak minősítette a lap állításait, Daróczi Dávid szerint nincs ilyen kormánydöntés, sőt, még csak téma sem volt ilyen átalakítás.
Vágólapra másolva!

Megszorító csomagot fogadott el a kormány szerdai ülésén - írja a Magyar Nemzet. A kormányzati forrásokra hivatkozó lap szerint 80-100 milliárd forintos megszorítás-csökkentést tervez a kabinet 2009-re, ami úgy áll össze, hogy 30 milliárd forintot vesznek el az egészségügyi alapból, és 50 milliárddal csökkentik a minisztériumok kiadásait. Kevesebb jutna az intézmények dologi kiadásaira is.

2010-re még keményebb megszorításokat tervez a kormány a Magyar Nemzet értesülései szerint. Megszüntetnék például a 13. havi nyugdíjat, úgy, hogy aki addig jogosult volt rá, annak beépítenék a járandóságába, a 2010 után nyugdíjba vonulók viszont már nem kapnának. Ezeken kívül felülvizsgálnák és szigorítanák a rokkantsági nyugdíjrendszert, befagyasztanák a bruttósított családi pótlékot, és lerövidítenék a gyes (két évre) és a gyed (egy évre) időtartamát.

Az intézkedési tervet a Nemzetközi Valutaalap látogatására állította össze a kormány, céljuk pedig, hogy sikerüljön tartani a 2,6 százalékos költségvetési hiányt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint nemhogy kormánydöntés nincs, de még csak téma sem volt az, amiről a lap ír. "A Magyar Nemzet ismét csak találgat, és találati aránya most sem jobb, mint szokott lenni" - reagált Daróczi a cikkre. Mint mondta, a kormány a tervek szerint február 15-i ülésén fog tárgyalni azokról a javaslatokról, amelyek a foglalkoztatási rendszer, a szociális ellátások, illetve az adó- és járulékrendszer átfogó megújítását tartalmazzák.